Atentátník z Times Square varuje USA před dalšími útoky

Atentátník z Times Square přiznal u soudu vinu ve všech 10 bodech obžaloby. Včetně pokusu o teroristický útok či použití bomby, která mohla mít destruktivní účinky. Podle obžaloby Faisala Shahzada finančně podporovala pákistánská odnož Talibanu. Projít měl taky výcvikem v jednom z táborů tohoto radikálního hnutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodník s tričky na Times Square

Obchodník s tričky na Times Square | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

"Chci se přiznat a stokrát víc,“ prohlásil Američan pákistánského původu u soudu s tím, že je to vzkaz pro Spojené státy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu pokusu o atentát v New Yorku mluvil na Rádiu Česko zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

V sobotu 1. května upozornil jeden pouliční prodavač na podezřelý Nissan zaparkovaný na Times Square. V autě byla nálož, která naštěstí nevybuchla. FBI zjistila, že Nissan patří Faisalu Shahzadovi, třicetiletému Američanovi pákistánského původu. Úřady ho zatkly dva dny poté na Kennedyho letišti, když se chystal odletět do Dubaje.

Shahzad soudkyni řekl, že se cítí vinen. Mimo jiné uvedl, že májový sobotní večer zvolil pro pumový útok proto, že počítal s tím, že náměstí bude plné lidí. Spojené státy by podle něj měly vědět, že pokud neodejdou z Iráku a Afghánistánu a nepřestanou s útoky bezpilotních letounů v Pákistánu a vůbec s vměšováním do záležitostí muslimských zemí, budou terčem útoků.

Třicetiletý atentátník napojený na pákistánskou odnož Talibanu u soudu zároveň popsal svůj čin.

Teplou sobotní noc si vybral kvůli množství lidí, které mohl zabít či zranit. To mu ale na začátku května nevyšlo. Výbušný systém nastražený v automobilu totiž selhal.

Za pokusu o útok v centru New Yorku mu hrozí doživotí. Konečný verdikt by měl padnout v říjnu.

Lubica Bergamová, Helena Berková, Jan Piroch, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme