Národní muzeum představí plány rekonstrukce ve 3D

Národní muzeum dnes představí plány chystané rekonstrukce historické budovy na Václavském náměstí. Hlavní architekt rozsáhlé opravy muzea Zdeněk Žilka dokonce vytvořil video ve formátu 3D, které dokonale ukáže budoucí podobu muzea.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled z nové budovy Národního muzea na její starší sestru.

Výhled z nové budovy Národního muzea na její starší sestru. | Foto: Tomáš Adamec

„I když realizace stavby je plánována až od prosince 2011, už dnes víme, že po jejím skončení bude mít Národní muzeum v historické i nové budově dvojnásobné množství výstavních prostor pro expozice,“ řekla Radka Schusterová z Národního muzea.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Lukeš o chystané rekonstrukci historické budovy Národního muzea v Praze

Oprava začne koncem příštího roku a potrvá do roku 2015. Největší změny se dotknou vnitřku historického objektu. Dva návštěvníkům zatím nepřístupné vnitřní dvory po rekonstrukci zakryjí prosklené střechy, vzniknou z nich haly pro výstavy a společenské akce, dvorana s kavárnou a muzejním obchodem.

„Suma na vlastní rekonstrukci je 3,6 miliardy korun. Na přípravné práce je asi dvě stě milionů korun. Zbývající peníze, protože vláda nám dala 4,5 miliardy korun, jsou čerpány. Slouží k dostavbě depozitářů, jejich vybavení a ke stěhování sbírek,“ upřesnil ředitel muzea Michal Lukeš.

Do budoucna by měla být budova co nejvíce otevřena pro veřejnost. Krásný dům na konci Václavského náměstí by měl lidem co nejvíce sloužit,“ řekl Lukeš. Návštěvníci se po rekonstrukci například dostanou i do kopule muzea, která se změní ve vyhlídkový salonek. V plném provozu má být budova v roce 2018, kdy muzeum oslaví 200. výročí založení.

Hlavní budova Národního muzea pochází z let 1885 až 1890. V roce 1968 byla poškozena střelbou sovětské armády. O pár let později byla ohrožena také díky výstavbě metra. Stavba nebyla nikdy řádně opravena.

Národní muzeum získalo loni na podzim další budovu. Tou je někdejší budova Federálního shromáždění socialistického Československa. Národní muzeum ji převzalo po Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda.

Jaroslav Skalický, Petr Král, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme