Ruský prezident odlétá na návštěvu USA

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv odlétá do Spojených států. Moskva i Washington by rády tuto cestu prezentovaly jako další z kroků dokládajících zlepšování vztahů mezi oběma zeměmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv přiletěl do Prahy

Dmitrij Medveděv přiletěl do Prahy | Foto: Tomáš Adamec

Na seznam úspěchů, kterých se zatím podařilo dosáhnout po nástupu Baracka Obamy do funkce, mohou někdejší rivalové z dob studené války zařadit nedávnou dohodu o redukci počtu jaderných zbraní. Tentokrát by se cesta ruského prezidenta do Ameriky měla více soustředit na obchodní otázky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě ruského prezidenta v USA mluvila na radiožurnálu zpravodajka Českého rozhlasu v Rusku Lenka Kabrhelová.

Kroky Dmitrije Medvědova povedou nejdříve do Kalifornie, kde navštíví kolébku moderních technologií Silicon Valley. Navštíví zde sídla několika význačných amerických firem.

V Rusku má poblíž Moskvy vzniknout zóna, podobná právě Silicon Valley, která bude orientována na hi-tech technologie. Prezident Medvěděv se tak ve Spojených státech chce inspirovat.

Jeho cesta do USA by měla nastartovat i výraznější obchodní výměnu mezi oběma státy. Obchod s USA je totiž jen zlomkem obchodu Ruska s Evropskou unií.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medveděva ve Spojených státech mluvil na Rádiu Česko komentátor ČRo6 Libor Dvořák.

Kritici ale namítají, že pozvolné tání ve vztazích Ruska a USA s sebou nese to, že si Američané méně všímají problematických stránek současné ruské vlády, například na poli lidských práv.

Kromě obchodních záležitostí mezi oběma státy se při setkání obou prezidentů bude mluvit i o dalším omezování jaderných zbraní, americkém projektu protiraketové obrany a dalších otázkách zahraniční politiky.

Lenka Kabrhelová, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme