75. žirafa v historii pražské zoo je tu!

21. únor 2013

Pětiletá žirafí samice Faraa porodila 16. února své první mládě. Jde o překrásně zbarvenou samičku, která je už 75. přírůstkem v historii pražského chovu žiraf. V letošním roce očekáváme ve stádě ještě čtyři další mláďata.

"Porod Fary byl poněkud komplikovaný, ale mládě je krásné a silné," říká kurátorka chovu kopytníků Barbora Crkvová. „Naše radost je o to větší, že jde o samičku."

Chovatelé tradičně pojmenovávají žirafí mláďata jmény, která jsou v kalendáři blízko data jejich narození. Český kalendář jim však už nestačí.

„Novorozená samička se bude jmenovat Liana. Právě ta má dnes svátek ve slovenském kalendáři,“ dodává chovatelka žiraf Kateřina Pechrová.

Pětiletá Faraa začala rodit před třetí hodinou odpoledne, mládě se země se dotklo v 17.45 a brzy se začalo stavět a hledat mléčné struky matky. Podobně dlouhé porody nejsou u samic, které rodí poprvé, ničím výjimečným. Porod Faru značně vyčerpal, chvílemi si dokonce lehala. Nakonec však vše zvládla a podle prvních pozorování je pečlivou matkou.

Liana i Faraa zatím zůstávají v zázemí, kde stráví ještě zhruba týden. Později se připojí ke zbylému stádu a představí se návštěvníkům.

Pražská zoo chová žirafy Rothschildovy od roku 1970. V roce 1974 se narodilo první mládě. Dnešní samička je již 75. přírůstkem v historii chovu. Otcem mláděte je chovný samec Johan. Žirafa Rothschildova je vážně ohrožena vyhubením. Počty jedinců přežívající v přírodě se odhadují na asi 2500, jednotlivé populace jsou izolované a velmi malé. Mnoho vědců proto žirafu Rothschildovu označuje za kriticky ohroženou.

autor: Zoo Praha
Spustit audio