Objev českých vědců pomůže při léčbě leukémie

Zásadní objev při léčbě jednoho z druhů leukémií se podařil vědcům z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Nová metoda sice nedokáže leukémii předvídat, dokáže ale předpovědět, jak organismus dokáže tomu onemocnění čelit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykova univerzita

Masarykova univerzita | Foto: Masarykova univerzita

Objev se týká chronické lymfatické leukémie. Jde o nejrozšířenější leukémii v naši oblasti, která tvoří 40 procent všech leukemických onemocnění. U nás trpí tímto onemocněním asi pět tisíc převážně starších lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém objevu vědců z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně mluvil Ivan Holas

Týmu vědců z Interní hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno a z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity se asi po pětiletém výzkumu podařilo odhalit několik specifických genů, které rozhodují o úspěšnosti léčby.

Pokud v dané tkáni působí, léčba bude mnohem náročnější. Naopak pokud nepůsobí, jsou sice přítomny, ale jsou neaktivní, nemoc by neměla mít příliš komplikovaný průběh a není tedy třeba aplikovat nejúčinnější, ale současně dosti drastické a nákladné metody, jako je hemoterapie, nebo transplantace kostní dřeně.

Podíl pacientů s jednou nebo druhou prognózou je zhruba 50:50. Dosud ale chyběla přesná metoda, jak je odlišit, takže radikální léčbě s řadou rizik a negativních vedlejších účinků byli podrobováni i nemocní, u kterých nebyla potřeba. Nová metoda má úspěšnost až 95 procent.

Objev už je patentován a připravuje se speciální diagnostická souprava. Zhruba do konce letošního roku by měla být nasazena do klinického výzkumu a pokud se osvědčí, mohla by se za další rok rozšířit i na další pracoviště.

Igor Maňour, Ivan Holas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme