Do EP se dostává téma zápachu přicházejícího údajně z Čech

Případ zápachu unikajícího údajně z Česka do Německa budou řešit europoslanci. Obrátili se na ně s peticí obyvatelé německého Podkrušnohoří. Jde jim o čistý vzduch na obou stranách hranice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jitex Písek

Jitex Písek | Foto: Jan Rosenauer

S páchnoucím problémem se obrátili obyvatelé obcí na německé straně Krušných hor na Evropský parlament. Do jeho sídla v Bruselu přinesli petici volající po řešení situace. Jde o obtížný zápach, který čas od času přinese vítr. Pach podobný kočičím výkalům může podle signatářů petice pocházet z chemických závodů v Litvínově.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Pavel Novák natočil o předávání petice rozhlasovou reportáž

Na zápach přicházející údajně z české strany hranice si do Evropského parlamentu přijelo stěžovat několik obyvatel obcí v německém podhůří Krušných hor. Hlavně z města Seiffen a okolí.

Petici podepsaly tisíce lidí

Člen saského Zemského sněmu Tino Günther předal europoslanci zvolenému v Sasku Holgeru Krahmerovi petici s 11 tisíci podpisy.

Podle Krahmera je petice voláním obyvatel podkrušnohorských obcí, aby jim někdo pomohl, protože česká strana s nimi zatím na odstranění problému příliš nespolupracovala: "Je tak trochu na české straně přiznat, že zdroj tohoto problému je továrna v Litvínově. Kdybyste to srovnali s německými předpisy, bylo by nemyslitelné, aby takové emise někdo vypouštěl. Myslím, že tento problém se dá řešit bez nějakých výbušných nálad a velkých nákladů. Doufám, že tato akce přiměje českou stranu k nějaké aktivitě a k řešení problému v zájmu dobrých sousedských vztahů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O problematice zápachu a české legislativě mluvila v Radiofóru Eva Rychlíková, náměstkyně ředitelky České inspekce životního prostředí

„Naším přáním je, aby nakonec byl čistý vzduch na obou stranách hranice,“ řekl Tino Günther. Europoslanec předá věc petičnímu výboru Parlamentu. Ten má několik možností.

Může vyzvat Evropskou komisi k prošetření dodržování unijních předpisů. Nebo může dopisem vyzvat české orgány k provedení kontroly u domnělého znečišťovatele. Evropský parlament také může na svém plenárním zasedání schválit zprávu, ve které dotyčnému členskému státu doporučí zjednání nápravy.

Absence v legislativě

Eva Rychlíková, náměstkyně ředitelky České inspekce životního prostředí v Radiofóru uvedla, že limitování zápachu není zákonem o ovzduší omezeno, pokud si někdo nestěžuje. „A ta stížnost musí zahrnovat 20 osob a musí být zjištěno porušení provozního řádu na zdroji.“

„Dělaly se velké pachové studie na obou stranách Krušných hor. Proběhly dvě velké inspekce na dvou největších zdrojích v kombinátu ve Vřesové a v Chemopetrolu v Záluží u Mostu,“ připomněla Rychlíková s tím, že nemohou prokázat, jestli je obtěžováno obyvatelstvo v Německu.

„My bychom případně mohly vypsat nějakou studii u nás, ale nejsou vlastně dány emisní limity na pachové látky ze zdrojů. To u nás není,“ posteskla si Rychlíková.
Zdůraznila, že problému se Česká inspekce životního prostředí intenzivně věnuje.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme