Milan Jančík rezignuje na funkci starosty Prahy 5

Po několikahodinovém jednání regionální rady pražské ODS rezignoval starosta Prahy 5 Milan Jančík. Setrváním Pavla Béma ve funkci pražského primátora se rada nezabývala, protože Bém se z jednání omluvil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Jančík (ODS)

Milan Jančík (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Regionální rada pražské ODS hledala na svém jednání odpovědi na otázky, proč nemá po víkendovém kongresu strany svého zástupce ve vedení ODS a kde je třeba hledat příčiny neúspěchu. Několikahodinové jednání rady má i konkrétní výsledek. Na funkci starosty Prahy 5 se rozhodl rezignovat Milan Jančík.

„Ten důvod, proč se dnes regionální rada sešla je zřejmý – zástupce pražského regionu byl dlouhá léta ve vedení ODS, teď po neděli bohužel není. A mimo jiné přišla na přetřes i otázka Prahy 5, protože pan starosta Jančík je dlouhodobě vnímán negativně,“ uvedl ve Stalo se dnes náměstek pražského primátora Rudolf Blažek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích jednání regionální rady pražské ODS jsme ve Stalo se dnes hovořili s náměstkem pražského primátora Rudolfem Blažkem.

„Proto po diskusi, která na jednání proběhla, pan starosta Jančík akceptoval názor, který tam zazníval a sám navrhl, že k 31. červenci rezignuje na svoji funkci,“ dodal.

Viditelně unavený Starosta Prahy 5 Jančík opustil jednání po třech hodinách. Rada původně zamýšlela zrušit celou buňku v Praze 5. Jančík po tvrdé diskusi dal k dispozici svoji funkci starosty i šéfa oblastní organizace výměnou za zachování ODS v páté městské části.

Odstoupení Jančíka z funkce starosty požadovala dlouho nejen opozice, ale také část ODS v Praze 5. Zastupitelstvo páté městské části se jej také pokusilo odvolat. Naposledy 10. června, ale tento bod se nepodařilo prosadit na program jednání. Začátkem června Jančík uvedl, že nebude na podzim kandidovat do zastupitelstva městské části ani do zastupitelstva hlavního města.

Béma rada neřešila

Možným odchodem Pavla Béma z funkce pražského primátora se rada podle Blažka nezabývala. „Diskutovali jsme řadu věcí, mezi jiným také o souběhu funkcí primátora a poslance,“ uvedl v souvislosti s tím, že Bém dnes složil poslanecký slib.

„Na druhou stranu Pavel Bém se z jednání musel omluvit, takže jsme další diskusi na toto téma odsunuli o dva dny, kdy se opět sejde regionální rada před zasedáním regionálního sněmu,“ uvedl.

Katarína Brezovská, Petr Kořínek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme