Fico vládu sestavit nedokázal. Šanci dostane pravice

Neuspěl jsem pane prezidente. Tuhle větu si na dnešek trénuje slovenský premiér Robert Fico. Před polednem by měl v prezidentském paláci v Bratislavě odevzdat pověření k sestavení vlády. Nenašel koaličního partnera a šanci teď dostanou pravicové strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico

Robert Fico | Zdroj: ČTK

Ficova strana SMER suverénně vyhrála 12. června parlamentní volby. Proto dostal první šanci sestavit vládu právě premiér. Ke spolupráci se snažil přesvědčit hlavně Křesťansko-demokratické hnutí. To ale dalo přednost koalici se třemi dalšími pravicovými stranami.

Pravice má dohromady většinu parlamentních křesel a o koalici už neformálně jedná od voleb. Dnes by pravicové strany chtěly prezidentu Gašparovičovi předložit nástin koaliční smlouvy.Čeká se, že až prezident dostane zprávu o výsledcích jednání Roberta Fica, pověří sestavením vlády Ivetu Radičovou.

Koalice představí své priority

Budoucí koaliční kabinet představí své hlavní priority. Patří mezi ně například konsolidace veřejných financí, reforma povinných odvodů či boj proti korupci. Podle budoucí slovenské premiérky Ivety Radičové se body, na kterých se čtyřka neshodla, ve vládním programu neobjeví:

"Témata specifická pro tuto politickou stranu nejsou předmětem společných programových dohod a nebudou ani předmětem společného programového prohlášení. Upřednostnili jsme společný zájem před prioritami, které některé strany měly zakomponované ve svých volebních programech.“

Lubica Bergmanová, Vojtěch Berger, Lukáš Vincourek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme