Lídři budoucí koalice se zaměří na zahraniční politiku a obranu

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí Veřejných se dnes opět sejdou, aby řešili společný vládní program. Včera se shodli na první ze sedmi kapitol, která se týkala ekologie a zemědělství. Dnes přijde na řadu zahraniční politika a obrana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři TOP 09, ODS a VV Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Lídři TOP 09, ODS a VV Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John | Zdroj: ČTK

Podle předsedy strany TOP 09 Karla Schwarzenberga je už dohoda o zahraniční politice téměř hotová: „Snad ještě dojde k nějakým textovým úpravám, ale v zásadě jsme našli společný jmenovatel.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vznikajícím vládním programu mluvili na Rádiu Česko ředitel Ústavu mezinárodních vztahů Petr Druláka předseda strany TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Předseda ODS Petr Nečas odmítá, že by jednání stranických špiček mohlo krachnout kvůli boji o ministerská křesla. Dokáže si ale představit variantu, že by se strany nedohodly na programu.

„V případě, že se dohodneme na programu, tak představa, že koaliční projekt ztroskotá na hádce o křeslech, by byl výraz krajní nezodpovědnosti a hlouposti. Rovněž pak pohrdáním voliči a touto zemí. Neumím si to jednoduše představit. Dovedu si představit, kdybychom se rozešli kvůli programovým bodům. Krach jednání nicméně nepředpokládám,“ uvedl Nečas po úterní schůzce.

Předseda Věcí veřejných Radek John rovněž tvrdí, že teprve až se rodící koalice domluví na programu, bude se řešit rozdělení ministerstev a obsazení jednotlivých postů.

„O jménech se nebudeme bavit, dokud neskončíme všechny kapitoly, protože tím pádem není zatím o čem. Je třeba dokončit otázky obrany, zahraniční politiky a další body. Poté nastanou vyjednávání o jednotlivých jménech,“ uvedl John.

Urychlení realizace protipovodňových opatření

V úterý se představitelé pravděpodobné koalice dohodli na bodech týkajících se ekologie a zemědělství.

„Nejdříve je ale zapotřebí dořešit zemědělské restituce a podpoříme urychlené prodeje státní půdy. Zejména pak zemědělcům, kteří na ní hospodaří, za cílem dosáhnout větší stability zemědělského sektoru. Zahájí se také třetí etapa realizace protipovodňových opatření,“ uvedl Nečas pro Radiožurnál.

Těžební limity prolomeny nebudou

Stranou nenechali lídři stran ani kontroverzní téma těžebních limitů, kde došli ke shodě, že právě zmíněné kvóty budoucí vláda neprolomí. Budoucí kabinet by měla také připravit novou energetickou koncepci.

„Chtěli jsme ještě prosadit přesun zásob uhlí z bilančních do nebilančních zásob, ale partneři případného projektu říkají, že explicitně nechtějí prorazit limity. Takové záležitosti nemusí být podle nich nutně zahrnuty v koaliční smlouvě. Deklarujeme tedy, že neprorazíme těžební limity,“ uvedl předseda Věcí veřejných Radek John a dodal:

„V zájmu těžby ale nelze vyvlastňovat soukromý majetek.“

Neshoda ve zdravotnictví

Kromě ekologie a zemědělství se špičky stran snažily posunout dopředu rozhovory o zdravotnictví. Shodu ale nenašly. Rozpory stále panují v tom, kolik by mělo být zdravotních pojišťoven.

Lídři proto zadali stranickým zdravotním expertům, aby vypracovali modelové varianty pro různý počet pojišťoven. Předseda ODS Petr Nečas řekl, že uvažují o zrušení či omezení poplatku za položku na receptu.

„Řešili jsme hlavně problém poplatků. Otevřeli jsme otázku položky na receptu. O dalších bodech nevidíme smysl diskutovat. Zmíněný bod chceme řešit prioritně a vypracováváme alternativní modely, kterými by šla tato otázka vyřešit,“ uzavřel Nečas.

Ondřej Černý, Lukáš Vincourek, Lenka Rafaelová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme