Bílý dům si předvolal hlavního velitele v Afghánistánu

Hlavní americký velitel v Afghánistánu je předvolaný do Washingtonu. Generál Stanley McChrystal bude prezidentu Obamovi vysvětlovat, proč kritizoval vysoké vládní představitele v článku pro časopis Rolling Stone.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům

Bílý dům | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Generál McChrystal, který měl po nástupu Baracka Obamy symbolizovat novou taktiku boje s talibanskými ozbrojenci v Afghánistánu, v rozhovoru pro časopis Rolling Stone posměšně mluví o americkém viceprezidentu Joeu Bidenovi, americkém velvyslanci v Kábulu Karlu Eikenberrym a naznačuje, že Obamu vlastně válka v Afghánistánu po nástupu do úřadu vůbec nezajímala. A to poslední prý Baracka Obamu rozzlobilo nejvíce.

„Myslím, že článek generála McChrystala je důkazem jeho špatného úsudku,“ uvedl mimo jiné prezident Barack Obama. Podle svých slov chce ale prezident s generálem osobně mluvit, než o jeho příštím osudu rozhodne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generál McChrystal musí na kobereček k prezidentovi Obamovi kvůli výrokům pro časopis Rolling Stone. Hostem Rádia Česko byl spolupracovník v USA Dušan Neuman.

Článek bude publikovaný až v pátek, některé zveřejněné citáty už teď ale vzbudily ve Washingtonu velký rozruch. Jak uvedl na Rádiu Česko spolupracovník ve Spojených státech Dušan Neuman, celá záležitost může skončit až odvoláním generála McChrystala.

„Armáda je servisní organizací civilní vlády a žádný velitel si nemůže dovolit porušit hierarchii a prestiž vedení. McChrystal selhal tím, že nechal protiválečně orientovaného reportéra Rolling Stone tři měsíce běhat po svém štábu a zaznamenávat zákulisní řeči,“ řekl.

McChrystal podle něj musí nabídnout prezidentu Obamovi rezignaci. „Nic jiného mu z hlediska vojenské i osobní cti nezbývá. Obama by ji mohl nepřijmout, ale jelikož je v situaci, kdy ho média viní, že si neví rady s gangy na mexických hranicích, neklesající nezaměstnaností či ropnou katastrofou, pravděpodobně využije příležitosti, aby ukázal, kdo je vrchní velitel,“ dodal.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Lukáš Vincourek, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme