Americký soud zrušil zastavení těžby ropy v moři

Americký federální soud zablokoval vládní moratorium na těžbu ropy v moři. Prezident Obama ho vyhlásil kvůli úniku ropy z vrtu v Mexickém zálivu. Podle soudce je ale zákaz těžby nelegální. Verdikt přivítala vláda státu Lousiana, který ropná skvrna postihla nejhůře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropná plošina

ropná plošina | Foto: Gaffney Kroese Supply Corp.

„Moratorium těžby je tyranické a svévolné,“ komentuje nedávné rozhodnutí prezidenta Obamy guvernér Louisiany Bobby Jindal. Jeho stát zatím nese hlavní tíhu boje proti tomu, aby ropná skvrna nepoškodila místní ekonomiku. Ale to neznamená, že by byl pro šestiměsíční zákaz těžby, který vyhlásil Washington:

„Poslechněte si vlastní experty, kteří nikdy moratorium nedoporučili,“ pokračuje guvernér Jindal. Bílý dům už ale oznámil, že se proti rozhodnutí federálního soudu v New Orleans o zrušení moratoria odvolá.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme