Fico oficiálně vzdal snahu sestavit vládu

Dosavadní slovenský premiér Robert Fico vzdal snahu vytvořit vládu. Po schůzce s prezidentem Ivanem Gašparovičem oznámil, že se kvůli neúspěšnému pokusu sestavit kabinet vzdává pověření, které k tomu dostal minulý týden od hlavy státu. Gašparovič následně pověřil sestavením vlády představitelku SDKU-DS Ivetu Radičovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico, Iveta Radičová

Robert Fico, Iveta Radičová | Zdroj: ČTK

Zástupci čtyř stran pravého středu už v noci na dnešek oznámily dohodu o hlavních prioritách svého případného kabinetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Slovensku v poledních Ozvěnách dne posluchačům přiblížil komentátor slovenského deníku Sme Peter Schutz.

Deset hodin trvalo čtyřem pravicovým lídrům než se dohodli na kompromisním programu. Některé strany přitom výrazně ustoupily. Křesťanští demokraté nebudou prosazovat smlouvu o výhradě svědomí, liberálové Richarda Sulíka se zas vzdají plánů na dekriminalizaci marihuany.

Podle komentátora slovenského deníku Sme Petera Schutze šlo v těchto případech o volební taháky, a proto pro strany nebylo tak těžké se jich vzdát. Navíc nejde o témata, která by hýbala slovenskou politickou scénou.

Vláda neplánuje zvyšovat daně ani privatizovat státní podíly v důležitých firmách. Přesto se bude muset vypořádat s vyšším schodkem státního rozpočtu a s rekordním výpadkem v daňových příjmech dosahujícím miliardy eur.

Podrobné údaje o stavu veřejných financí dosavadní vláda Roberta Fica tajila a teprve teď je postupně zveřejňuje.

Zdenka Turková, Vojtěch Berger, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme