Evropské banky by měly být více zdaněny. Předejde se tak krizi

Vlády Německa, Francie a Británie se zavázaly, že zavedou daň na banky, která by měla přinést prostředky k hrazení nákladů na finanční krize. Hodlají rovněž vyzvat další země, aby se k nim připojily. Vyplývá to ze společného prohlášení těchto tří vlád, které zveřejnilo německé ministerstvo financí. Česko zavedení takovéto daně minulý týden na summitu EU nepodpořilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

500 euro pomůže k návratu domů

500 euro pomůže k návratu domů | Foto: dreamstime.com

Finanční instituce by podle prohlášení měly poskytnout ‚spravedlivý a značný příspěvek‘, aby kompenzovaly vlády za záchranu bank v důsledku světových hospodářských krizí. O bankovní dani by se mělo jednat také na víkendovém summitu skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 v kanadském Torontu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdanění evropských bank, ze kterého by měly být hrazeny náklady na případnou krizi, mluvil na Rádiu Česko investiční bankéř Ondřej Jonáš.

Evropská unie se dohodla, že její zástupci na zasedání pojedou s tím, že bude chtít dosáhnout zavedení světové bankovní daně či poplatku. K odpůrcům daně patří mimo Českou republiku například Itálie, Kanada a Austrálie.

„Pokud by se jednalo o separátní účetní položku, nějaký rezervní fond na sanaci bank, které se dostanou do problémů, tak by to mohlo být důležité. Je to poplatek, který je nutné vnímat jako formu zodpovědnosti za přispění k finanční krizi a snahu vlád, přesvědčit své voliče, že to nebude na jejich vrub. Měla by to být forma pojištění, které si banky budou platit předem,“ říká investiční bankéř Ondřej Jonáš a pokračuje:

„V zemích, ve kterých by měl být poplatek zaveden, se současně mluví o snížení daňového zatížení. V konečném výsledku by to bankovní režim nemělo změnit.“

Snahou států, které tento systém zavedou, je podle Jonáše i to, aby bylo ovlivněno chování bank, způsob, jakým spravují svoje rizika. Banky by měly být vedeny k tomu, aby svoje aktivity nefinancovaly krátkodobými penězi, ale hledaly zdroje dlouhodobějšího charakteru.

„Pokud ale některé státy zavedou daň na banky a ostatní státy ne, budou banky těchto tří zemí znevýhodněny. Takto zatížené banky by mohly některé své aktivity vyvést do oblastí s nižším daňovým zatížením,“ upozorňuje Jonáš.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme