Archeologové objevili v Římě nejstarší portréty apoštolů

Italským archeologům se v Římě podařil unikátní nález. V římských katakombách nedaleko baziliky svatého Pavla byly čtyři metry pod povrchem nalezeny zatím nejstarší dochované portréty apoštolů z druhé poloviny 4. století našeho letopočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský archeolog Fabrizio Bisconti ukazuje na unikátní podobizny apoštolů v římských katakombách

Italský archeolog Fabrizio Bisconti ukazuje na unikátní podobizny apoštolů v římských katakombách | Zdroj: ČTK

Celá zóna na jih od historického centra Říma je plná katakomb, kde byli pohřbíváni první křesťané. Na místě objevu bylo v padesátých letech postaveno sídlo velké pojišťovny, ale téměř zázrakem, jak tvrdí archeologové, tato část katakomb svaté Tekly zůstala netknutá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O unikátním objevu italských archeologů mluvila na Rádiu Česko spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Vědunka Lunardi.

Existence této části katakomb byla známá už od poloviny 18. století, ale s restaurováním hrobky se začalo teprve před dvěma lety. Loni archeologové narazili na první portrét ve větší hrobce, či cubiculu. Ale strop a stěny hrobky byli pokryté bílým nátěrem a archeologům se nedařilo ho odstranit. Sloupl se teprve díky nové technologii. Archeologové použili laser a užasli.

V několika medailonech jsou portréty svatého Pavla a Petra, Ondřeje a Jana. V lunetách je znázorněn Kristus s apoštoly a také portrét římské křesťanské aristokratky, která byla pravděpodobně v hrobce pohřbena. Římanka je ozdobená šperky a zpodobněna jako modlící se i s dcerou.

Podle archeologů nástropní malba napodobuje, trochu neuměle, dřevěný, zlatem zdobený strop baziliky zasvěcené svatému Pavlu. Z různých zdrojů je známo, že strop první baziliky svatého Pavla byl dřevěný a trámy byly pokryté zlatou folií.

Jedinečné jsou ale zejména portréty apoštolů. Paní Mazzei, archeoložka a restaurátorka, podtrhla především mimořádně syté a živé barvy. Fresky v katakombách jsou obvykle vybledlé, bělavé, ale tyto právě objevené jsou úžasně barevné.

Prohlídka na speciální žádost

Nález je jedinečný také proto, že se jedná o zatím nestarší známé podobizny apoštolů. Portrétů svatého Petra existuje víc a objeveny byly i starší, z první poloviny 4.století. Ale portréty ostatních apoštolů jsou absolutně ty nejstarší, jaké známe.

Archeologové nevědí, jestli se jedná jen o symbolické znázornění nějaké tradice nebo přejaté od starších zpodobnění vycházejících z reálné podoby apoštolů. Faktem ale je, že apoštolové jsou znázorněni jako odlišné osobnosti i po stránce fyzické.

Například svatý Petr je na portrétu s vlnitým krátkým šedivým vousem, má velmi mužnou tvář bojovníka s výraznými rysy, svatý Ondřej je zpodobněn jako světlovlasý Říman s krátkým vousem a ofinkou, svatý Jan jako bezvousý mladík, zatímco svatý Pavel byl znázorněn jako asketa, s černým dlouhým vousem a asi s lysinou.

V době, ze které hrobka pochází, působil v Římě svatý Jeroným, který prosazoval velmi přísnou askezi. Ta měla jistý úspěch u římských šlechtičen. Aristokratka pohřbená v objevené hrobce podle archeologů patřila k této skupině a možná cestovala také po Svaté zemi, a po návratu nechala vymalovat svou hrobku portréty apoštolů, tak jak je znala z tradice Svaté země.

Ze všech římských katakombálních komplexů se jich navštěvuje pouze pět. Katakomby svaté Tekly k nim nepatří, ale hrobku bude možné si prohlédnout na zvláštní žádost, která se předkládá papežské komisi pro archeologii.

Vědunka Lunardi, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme