Slovenská koalice má podle politologů šanci na úspěch

Slovensko bude mít po čtyřech letech pravicovou vládu. Slovenský prezident Ivan Gašparovič pověřil dnes volební jedničku SDKÚ - Demokratické strany Ivetu Radičovou sestavením nového kabinetu. Vítěz voleb, předseda SMERu Robert Fico, tento úkol nezvládl a míří do opozice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební lídr SDKÚ Iveta Radičová

Volební lídr SDKÚ Iveta Radičová | Zdroj: ČTK

Pověření dostala představitelka nejsilnější strany z pravicového čtyřlístku Iveta Radičová. Má čas až do 8. července, kdy se sejde na své první schůzi nový slovenský parlament.

Přehrát

00:00 / 00:00

Samuel Abrahám hovoří o možném úskalí slovenské vládní koalice ve Stalo se dnes.mp3

Pravicová vláda má zatím hotové základy. V náčrtech vládního programu chce pravice zastavit zadlužování Slovenska, bojovat proti korupci nebo zreformovat soudnictví. O tom, kdo si sedne na kterou ministerskou židli, se ještě nerozhodlo.

Rektor Bratislavské mezinárodní vysoké školy liberálních studií Samuel Abrahám se domnívá, že má budoucí středově-pravicová koalice potenciál dobře spolupracovat.

„Kromě pana Bugára jsou lídři jednotlivých stran v politice noví a mají chuť spolu vládnout. Zároveň mají strach ze silné opozice a z dědictví Roberta Fica. Každopádně tyto strany jsou si blízké programově, politicky, a zdá se, že i lidsky,“ říká Abrahám.

Napětí může způsobit rozpor Křesťanů a nové strany SAS

Možné třecí plochy vidí politolog mezi Křesťanským demokratickým hnutím (KDH) a liberální novou stranou SAS, která chce dekriminalizovat marihuanu nebo legalizovat homosexuální partnerství. Naopak KDH by chtělo prosadit Vatikánskou smlouvu, což by mohlo způsobit napětí.

„Citlivá témata strany odsunuly. Jsou si vědomy, že koalice je křehká, že hrozba rozpadu tam je a není úniku. Musí být spolu, protože alternativa neexistuje,“ tvrdí Abrahám.

Robert Fico mířící do opozice prorokoval koaličnímu kabinetu, že nevydrží celé volební období. Samuel Abrahám tento názor nesdílí a domnívá se, že kabinet s velkou pravděpodobností vydrží, protože má velkou snahu koalici udržet.

Obavu však má z možného pokusu korumpovat nové poslance. „Mnozí mecenáši, kteří jsou podezíraní, že financovali stranu SMER, se můžou snažit narušit nové poslance, a to by mohlo koalici potopit.“

Podle Abraháma se vláda bude snažit jít opačným směrem, než jaký nastavil Vladimír Mečiar, a Iveta Radičová by měla nastalou politickou situaci zvládnout.

„Je nová, není pošpiněná korupčními skandály, které se týkaly strany, má v sobě energii a sílu a dokáže s lidmi vycházet a to je důležité,“ domnívá se rektor Bratislavské mezinárodní vysoké školy liberálních studií Samuel Abrahám.

Vojtěch Berger, Katarína Brezovská, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme