Senát navrhuje na ombudsmana Brožovou a Šabatovou

Zesnulého ochránce lidských práv Otakara Motejla by ve funkci mohla nahradit žena. Do výběru příštího veřejného ochránce práv dnes promluvili členové Senátu - ze šesti uchazečů vybírali dvojici, kterou nominují sněmovně.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Iva Brožová

Iva Brožová | Foto: Ejustice.cz

Dva kandidáty nabídne poslancům ke zvážení také prezident. Z výsledných jmen si vybere pravděpodobně v červenci poslanecká sněmovna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Iva Brožová a Anna Šabatová hovoří před Senátem o funkci ombudsmana.mp3

Volba kandidátů na funkci veřejného ochránce práv se prolínala celým dnešním jednáním Senátu. Šest kandidátů se zákonodárcům v horní komoře představilo před polednem.

Největší důvěru horní komory získaly předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová a bývalá zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová.

„Funkci veřejného ochránce práv bych vnímala jako návrat ke svému působení po listopadu 1989, totiž, že hlavním tématem mé činnosti by byla právě ochrana práv jednotlivce,“ pronesla k senátorům Brožová.

Anna Šabatová, která už pět let jako zástupkyně ochránce práv pracovala, zase v krátkém proslovu k senátorům vsadila hlavně na své zkušenosti.

Anna Šabatová | Foto: Šárka Ševčíková

„Mohu vám nabídnout již šest let práce, kterou jsem dělala, a kterou jste měli mnozí možnost posoudit.“

Šabatová s Brožovou mají rovné dispozice

Kandidaturu Šabatové podpořila také nezávislá senátorka Soňa Paukrtová, podle níž mají obě ženy pro vedení úřadu srovnatelné dispozice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soňa Paukrtová hovoří o kandidátkách na ombudsmana v Ozvěnách dne.mp3

„Paní Šabatová je velmi zásadová a charakterní žena, navíc s Otakarem Motelem šest let spolupracovala a tvořili tým, který ten úřad budoval. Jsem ráda, že tyto dvě dámy získaly nejvyšší počet hlasů senátorů,“ řekla Paukrtová.

Pokud by byla ombudsmankou zvolena Iva Brožová, může být ministrem spravedlnosti zbavena funkce předsedkyně Nejvyššího soudu, protože v opačném případ by neměla rovnou možnost volby.

Václava Marešová, Aneta Vojtěchová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme