Na slovenské fotbalisty útočí ponorková nemoc

Takhle jsme si to vůbec nepředstavovali. To je věta, kterou dost často slyšíte od fotbalisů na mistrovství světa v Jižní Africe. A netýká se ani tak výkonů a výsledků, jako spíš podmínek, ve kterých během šamponátu žijí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenští reprezentanti na tréninku

Slovenští reprezentanti na tréninku | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Když 15. března roku 1983 vykoukla nad hladinu britská ponorka Warspire, měla za sebou rekordních 111 dní dlouhou plavbu bez vynoření. Fotbalisté těch nejúspěšnějších týmů na šampionátu jsou pohromadě sotva třetinu této doby a mohou se narozdíl od námořníků alespoň nalokat čerstvého vzduchu. Ale i tak na tom nejsou nijak komfortně.

Dokládá to i slovenský obránce Martin Škrtel: „Zatím jsme neměli čas na poznávání země a kvůli bezpečnosti na to asi ani nedojde. Takže čas trávíme hlavně tady na hotelu."

Přehrát

00:00 / 00:00

Na slovenské fotbalisty útočí ponorková nemoc

To jinými slovy znamená, že už jsou spolu fotbalisté od příjezdu do Jižní Afriky čtrnáct dní na stejném místě, a i když mohou být určitým vysvobozením tréninky a zápasy, stejně je pohyb hráčů hodně omezený.

V hotelových komplexech ohraničených ostnatými dráty má ponorková nemoc ideální podmínky pro svůj vznik. Také útočník Stanislav Šesták to přiznává: Samozřejmě, jsme měsíc pohromadě a vůbec na to nejsme zvyklí. Není to nejlehčí, ale tak to na šampionátech bývá. Takže to pro nás je velká, velká, velká škola," říká.

Představovali jsme si to jinak

I když to podle Stanislava Šestáka není až tak hrozné, k ideálnímu stavu má nálada uvnitř slovenského týmu daleko. A dokazují to i slova dalšího útočníka Róberta Vitteka, která spíš připomínají známé věty z Knoflíkové války, a sice "kdybych to byl býval věděl, tak bych sem nechodil".

„Možná jsme si to mistrovství světa představovali jinak. Asi si to tolik neužíváme, jak bychom chtěli, protože jsme stále jen někde zavření. Určitě to není jednoduché, ale musíme to dobojovat. Jsme v podmínkách, v jakých jsme," uzavírá lakonicky.

Slováci se i za této nepohody chtějí pokusit o nemožné a po dvou nepřesvědčivých výkonech zkusí porazit ve čtvrtek odpoledne Itálii. Róbert Vittek zůstává optimistou: „Pevně věřím, že do čtvrtka všechno hodíme za hlavu, že vše bude v pořádku a že si hlavně uděláme takovou atmosféru, která bude bojovná a fotbalová," věří.

Jenže, pokud by se to Slovákům povedlo a Itálii ve svém posledním duelu ve skupině porazili, vážně jim hrozí, že si svůj pobyt za ostnatými dráty ještě o nějaký ten den protáhnou.

Jaroslav Plašil, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme