Podle BIS chtěl Írán získat v ČR díly k výrobě jaderných zbraní

Írán se měl v Česku pokoušet získat díly k výrobě jaderných zbraní, tvrdí Bezpečnostní informační služba ve své zprávě za loňský rok. Pomoci mu v tom měly zprostředkovatelské firmy, které často plní jen dílčí úkoly bez znalosti celého dodavatelského a odběratelského řetězce. Předsedkyně Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová ale o ničem podobném neví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Dana Drábová Radiožurnálu řekla, že nemá žádný signál o tom, že by Írán v Česku usiloval o získání komponentů, které je možné použít k výrobě zbraní hromadného ničení: „Nemám žádné informace o tom, že by se Írán pokoušel získat nějaké specifické komponenty nebo vědomosti.“

„Na druhou stranu musím konstatovat, že všechny výrobky související s možným využitím v jaderném programu podléhají velmi přísné kontrole a Česká republika všechna pravidla dodržuje,“ zdůraznila.

Podle civilní kontrarozvědky je možné i z výrobků, které nepodléhají mezinárodní kontrole, sestavit ‘kontrolované zařízení‘.

Obchod s Íránem blokují mezinárodní sankce. Poslední schválila Rada bezpečnosti OSN 9. června, Írán ale v reakci na to prohlásil, že proces obohacování uranu nezastaví.

Výrobky, které lze užít i při vývoji zbraní hromadného ničení, chtěly podle BIS získat v Česku i KLDR, Sýrie a další země.

Jana Zemanová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme