Pecinův balíček by měl být schválen, říká ředitel Transparency International

Senátoři dnes pravděpodobně odmítnou takzvaný protikorupční balíček dosluhujícího ministra vnitra Martina Peciny. Ústavní komisi horní komory se totiž nelíbí, že příliš posiluje pravomoci policie na úkor soudů. Jenže podle výkonného ředitele Transparency International Davida Ondráčky by balíček měl být schválen jako základní bod série protikorupčních opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

korupce - ilustrační foto

korupce - ilustrační foto | Foto: Magdaléna Trusinová

Novela zákona o trestním řízení řeší například institut protikorupčního agenta, korunního svědka nebo možnost prolomení daňového tajemství. Ústavní komisi horní komory na ní také vadí, že sněmovna balík schválila těsně před volbami.

„Balíček vznikal za Fischerovy vlády, která měla omezený časový prostor, aby přišla s nějakým návrhem. Existovala poptávka po tom, aby se něco v oblasti korupce připravilo a logicky to přišlo na projednání těsně před volbami. Dnes to mají v rukou senátoři. Pokud balíček vrátí, tak automaticky padá pod stůl a ta opatření přijata nebudou,“ myslí si David Ondráčka.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Ondráčka z Transparency International mluvil o protikorupčním balíčku

Podle něj Pecinův balíček měl bojovat spíše proti organizovanému zločinu. Takže opatření nejsou tak úplně proti korupci, ale spíše mají rozkrývat organizovaný zločin.

Byl by to jen malý šroubek v soukolí

„Balíček by podle mě mohl být přijat, ale musí být vnímán jako malý šroubek ve velkém soukolí. Kritika, že se jedná pouze o posílení policejních pravomocí, je svým způsobem na místě. Na druhou stranu, pokud se pravomoci zejména v daňovém řízení neposílí, možnost odhalovat trestnou činnost nebude,“ pokračoval Ondráčka.

Rodící se vláda možné trojkoalice ale přichází s vlastními návrhy na vypořádání se s korupcí. Ty však zatím výkonného ředitele Transparency International příliš nepřesvědčily:

„Zatím představila jen dílčí výstřely. Některé sice dobrým směrem, ale mně by se spíš líbilo, kdyby strategie byla ucelená, a měla by vnitřní logiku. My jsme připraveni vládě pomáhat.“

Zároveň nastínil základní body, na nichž by měla stát reforma, která by oslabila korupční prostředí:

„Jednak by se měla změnit koordinace protikorupční politiky tak, aby za ní zodpovídal přímo premiér, nebo místopředseda vlády. To dnes nefunguje. Druhou věcí je zásadně změnit vyšetřování korupce. Soustředit se na to, co se musí změnit v policii, státním zastupitelství, případně na soudech, aby se podařilo odhalovat korupci efektivněji než dnes.“

Na boj proti korupci už existuje specializovaná protikorupční policie, existují také specializované útvary, ale ty podle Ondráčky nefungují.

„Musí se doplnit odborně, nebo se musí jejich vedení změnit tak, aby skutečně pracovaly co nejlépe. Není ale nutné vytvářet nové instituce. Co nejsystémověji se musí pojmout oblasti, kde se rozdělují peníze, tedy od rozdávání dotací po přidělování zakázek. Nemělo by to zůstat jen na úrovni, že vše zveřejníme na internetu. Všechno musí být vyladěno tak, aby kontrola nebyla formální, ale šlo se do hloubky problému,“ dodal výkonný ředitel Transparency International.

Ondřej Černý, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme