Zaměstnanci Fiatu v Pomiglianu chtějí zachránit svá pracovní místa

Dvaašedesát procent zaměstnanců neapolského závodu automobilky Fiat v Pomiglianu se v referendu vyjádřilo pro přijetí podmínek kladených firmou. Ty se týkají financování modernizace závodu, ve kterém by se měl vyrábět vůz Fiat Panda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fiat Panda

Fiat Panda | Foto: Fiat

Výsledkem změn měla být větší produktivita práce a snížení pracovních nákladů. Vedení Fiatu ale výsledek hlasování zklamal.

Automobilka očekávala, že se v referendu pro novou smlouvu vyjádři nejméně 80 procent z více než pěti tisíc zaměstnanců.

Společnost si proto není jistá, zda se jí vyplatí investovat 700 milionů eur do závodu, kam by se měla převést produkce vozu Panda z Polska.

Jihoitalské továrny prodělávají

Šéfové Fiatu už oznámili, že budou vyjednávat se zaměstnanci, kteří na nové podmínky přistoupili. Většina z nich tvrdí, že by v oblasti jinou práci nenašli a že se tudíž podřídí, i když neradi.

Kdysi jen italská automobilka Fiat je dnes multinacionální společnost, která vyrábí automobily v různých zemích světa. Svého času se podílela na rozvoji zaostalého italského jihu, a to hlavně díky státní podpoře.

Dnes ale dvě jihoitalské továrny - jedna v sicilském Termini Imerese a druhá v Pomigliano d Arco - nejsou efektivní, produkce je velmi nízká a výrobní náklady naopak velmi vysoké. Sicilská továrna se zavře příští rok a o neapolské se mělo rozhodnout právě v tomto referendu.

Vědunka Lunardi, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme