Bělorusko tvrdí, že zaplatilo Gazpromu dluh za plyn

Bělorusko podle prvního vicepremiéra Vladimira Semaška zaplatilo dluh 187 miliónů dolarů za ruský plyn. Semaško zároveň ale pohrozil zastavením transportu ropy a plynu, pokud svůj dluh nezaplatí i Moskva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová kompresorovna Dopravního podniku města Pardubic

Nová kompresorovna Dopravního podniku města Pardubic | Foto: Tomáš Adamec

Ruský Gazprom snižuje dodávky plynu kvůli finančnímu sporu od pondělí. V tuto chvíli do Běloruska proudí jen šedesát procent nasmlouvaného objemu. Spor s obavami sleduje Evropa, kam přes Bělorusko putuje pětina ruského plynu.

Semaško tvrdí, že Minsk uhradil svůj dluh v plné výši. Gazprom o ní má ale jinou představu. Jak už dříve uvedli jeho představitelé, energetická společnost od Minsku očekává 192 miliónů dolarů.

Podle Vladimira Semaška ale Bělorusko považuje svůj dluh za splacený a žádá, aby se podobně zachovala i Moskva. Tu běloruští představitelé viní z dluhu za tranzit suroviny dál k evropským spotřebitelům.

Pokud Gazprom nesplatí 260 miliónů dolarů do čtvrtka 24. června, je podle běloruského vicepremiéra Minsk připraven zastavit přepravu ruského plynu i ropy směrem na západ. Evropská unie varovala, že ve sporu obou zemí nebude hrát roli rukojmího. Ruskou i Běloruskou stranu vyzvala, aby dodržovaly platné smlouvy.

Lenka Kabrhelová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme