Obama odvolal velitele sil v Afghánistánu McChrystala

Zahraniční vojenské síly v Afghánistánu střídají velitele. Barack Obama odvolal generála Stanleyho McChrystala. Důvodem jsou údajně neuctivá vyjádření adresovaná americké vládě, která poskytli generálovi pobočníci časopisu Rolling Stones.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odvolaný generál Stanley McChrystal

Odvolaný generál Stanley McChrystal | Zdroj: ČTK

Obama před novináři uvedl, že McChrystal nekončí ve funkci kvůli rozdílným názorům na vedení konfliktu, ani kvůli tomu, že by jej urazil, ale kvůli tomu, že porušil vojenské zásady chování.

"Chování projevené v nedávno zveřejněném článku nesplňuje standardy, jimiž by se měl řídit velící generál. Podkopává civilní kontrolu armády, jež je zakotvena v jádru našeho demokratického systému," řekl prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

O odvolání velitele sil v Afghánistánu informoval ve Stalo se dnes zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Obama se dnes s McChrystalem sešel v Bílém domě, hovořili spolu asi půl hodiny. Jejich konflikt svědčí o tom, že velitelé, které měl generál kolem sebe, nejsou spokojení s politickou podporou, kterou jim Washington dává.

Proto se zřejmě odvážili hovořit v rozhovoru pro časopis Rolling Stone velmi kriticky až posměšně o nejbližších spolupracovnících Baracka Obamy, mimo jiné o viceprezidentovi Bidenovi, americkém velvyslanci v Kábulu Eikenberrym nebo poradci pro národní bezpečnost Jonesovi.

Článek vyjde až v pátek, některé zveřejněné citáty už teď ale vzbudily ve Washingtonu velký rozruch. McChrystal se za sebe i za své pobočníky již dříve omluvil. Sám v rozhovoru kritizoval pouze velvyslance Eikenberryho, na jehož adresu řekl, že se stará pouze o svá „zadní vrátka“, kdyby se něco nepovedlo.

Odvolaného generála nahradí tvůrce irácké strategie Petraeus

Nebylo to navíc poprvé, co McChrystal prezidenta Obamu rozzlobil. Už vloni musel vysvětlovat, proč veřejně mluvil o tom, že jestli nedostane nejen desítky tisíc vojáků jako posily, nemůže se situace v Afghánistánu zlepšit. Obama mu nakonec po dlouhém zvažování poslal 30.000 dalších vojáků, to ale bylo méně, než generál žádal.

McChrystal se podle informací z Bílého domu do Afghánistánu již vůbec nevrátí, v čele jednotek ho nahradí tvůrce úspěšné americké bojové strategie v Iráku a současný velitel amerických sil na Blízkém východě a ve střední Asii David Petraeus.

Barack Obama a David Petraeus | Foto: ČTK

Obama přitom zdůraznil, že na postupu spojenců se po McChrystalově rezignaci nic nemění.

Afghánští velitelé i prezident Hamíd Karzáí generála podpořili a přáli si, aby i nadále velel spojeneckým jednotkám v zemi. Mají totiž pocit, že jeho strategie je úspěšná. Během McChrystalova ročního působení ve funkci klesl počet civilních obětí o 44 procent.

Podobná výměna velitele se v americké historii odehrála naposledy v roce 1951, kdy prezident Truman zbavil velení v korejské válce generála MacArthura. Slavný hrdina z druhé světové války si dovolil kritizovat prezidentova rozhodnutí přímo v dopise Kongresu. Truman tehdy dal najevo, že generálové nemohou zpochybňovat politické velení.

Martin Hromádka, Vít Pohanka, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme