Peníze z armády půjdou do školství, shodli se koaliční lídři

Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se dohodli na přesunu peněz z rozpočtu obrany do školství. Resort obrany bude muset škrtnout v rozpočtu na příští rok 2,1 miliardy korun, které se použijí na platy začínajících učitelů. Konkrétní formulace doladí ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lídři TOP 09, ODS a Věcí veřejných

lídři TOP 09, ODS a Věcí veřejných | Zdroj: ČTK

Po večerním jednání zástupců stran, které se domlouvají na sestavení vládní koalice, to oznámil předseda ODS Petr Nečas.

„Ve státním rozpočtu, v rozpočtové kapitole ministerstva obrany bude v rozpočtovém roce 2011 škrtnuto 2,1 miliard korun a tyto prostředky budou použity v příštím roce na nástupní platy začínajících mladých učitelů,“ řekl Nečas.

Vyjednavači tří stran se také dohodli, že ještě do konce tohoto roku podstoupí rozpočet ministerstva obrany hloubkovou analýzu s cílem najít další peníze pro školství v letech 2012 až 2014.

Hledat se bude i jinde

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se ale dalších škrtů obává. Peníze pro učitele se podle něj budou muset najít i v jiných resortech. „Neboť už dnes je rozpočet armády napjatý. Tak ovšem budeme muset hledat dodatečně prostředky pro školství v jiných oborech,“ podotkl Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg (TOP 09) rozbaluje bombóny před prvním zasedáním sněmovny | Foto: Tomáš Adamec

Předseda Věcí veřejných Radek John dodal, že od doby, kdy jeho strana zveřejnila předvolební program, ve kterém slibovala přesunout deset miliard z obrany do školství, zeštíhlel armádní rozpočet o sedm miliard korun. Jde tedy o celkový škrt 9,1 miliardy korun za rok.

Své politické partnery pak pochválil. „Musím říct, že ani oni nejsou nelidové a všichni uznáváme, že učitelé ty peníze dostat mají. Protože na výchově našich dětí záleží, jestli přežije Česká republika. Dospěli jsme i k té možnosti, hledat ještě v jiných kapitolách,“ poznamenal John.

Lucie Husárová 1, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme