Senát projedná změnu bodového systému a odklad vinět

Přísnější trestání přestupků řidičů by měl přinést návrh, který posoudí senátoři. Především zákonodárci ODS navrhují změny v bodovém systému. Řidičům by za drobné přestupky hrozily pouze pokuty místo ztráty bodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Tomáš Adamec

Předloha řeší také nebezpečné automobilové závody a předjíždění kamiónů. Podle jednoho z autorů změn, senátora ODS Jiřího Nedomy, má především udělat provoz na silnicích bezpečnějším.

„Byly vyčleněny body, které bezprostředně nesouvisí s přímým ohrožením lidských životů na silnici. Naopak ty přestupky, které vedou nejčastěji ke smrtelným úrazům, byly zpřísněny,“ řekl Nedoma.

Skupina senátorů se také pokouší o odklad zavedení elektronických dálničních vinět. Elektronický systém kontroly by měl nahradit papírové dálniční známky od příštího roku. Nedoma ale nevidí tento systém pro stát ve špatné ekonomické situaci jako výhodný. Odklad o pět let by podle něj ušetřil miliardy korun.

„Finanční náročnost v okamžiku, kdy se všichni snažíme snížit deficit státního rozpočtu a kdy použití elektronických vinět, tím, že se musí platit jejich obsluha, tím že v ceně je vyrobení vinět a především provoz, to dělá na přechodové období do roku 2016 8,2 miliard korun,“ uzavřel senátor.

Václava Marešová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme