Mecenáši převezmou Cenu Ď za podporu kultury a charity

Čeští mecenáši dnes převezmou Cenu Ď za podporu kultury a charity, která slaví již desátý rok působení. Tuto cenu uděluje kolegium osobností, které zastupují různé kulturní instituce nebo nadace. Letos se sešly nominace v oblasti zoologických zahrad, divadel, muzeí, nadací, sociálních ústavů, ale ke svým mecenášským počinům se mohly přihlásit i firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srdíčkový den

Srdíčkový den | Zdroj: ČTK

Mecenášů podle Richarda Langera, pořadatele projektu, totiž není nikdy dost: „Cena Ď je zviditelní. V loňském roce například dostala Cenu Ď Dominika Kolowrat-Krakovská za to, že nesmírně pomáhala Národnímu divadlu a nic za to neočekávala.“

„Národní divadlo na ceremoniálu mohlo paní Kolowrat-Krakovské udělit Cenu Ď a tím jí možná vyjádřit dík, ale současně inspirovat další lidi, aby se zamysleli nad tím, jestli k určitému stavu toho, že se mi daří dobře, nepatří i to, že jsem mecenáš nebo že mohu podporovat věci kolem sebe,“ dodal Langer.

Letos je nominovaných 150 firem a jednotlivců. Mezi nimi jsou například školy, banky nebo zoologické zahrady. Současně bude předána i cena s názvem Morální vzor pro tuto zemi.

Název projektu Cena Ď je odvozený od hovorové věty: Tak ti Ď. Podle pořadatele projektu Richarda Langera, je to písmeno, které když napíšete, vypadá už jako cena. A kdo ji v minulých letech dostal?

„Možná můžu jmenovat Václava Havla, pana Lobkowicze, hraběte Kinského, studenty gymnázia Luďka Pika, kteří pomáhali tím, že vybírali peníze a za léta pro Nadaci pro transplantaci kostní dřeně vybrali přes milion korun. Cenu Ď dostali v minulosti také Junáci, kteří pro tuto nadaci vybrali hodně peněz při různých brigádách,“ vyjmenoval některé držitele Ceny Ď pořadatel projektu.

Lenka Rafaelová, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme