České Budějovice Kaplického rejnoka schválí, peníze ale nedají

Na dnešním zasedání českobudějovického zastupitelstva se rozhodne, zda dostane zelenou stavba nového Koncertního a kongresového centra v jihočeské metropoli. To navrhl zesnulý architekt Jan Kaplický a kvůli jeho podobě mu všichni začali říkat ‚rejnok‘. Zastupitelé budou jednat o změně územního plánu, aby mohla stavba získat potřebná povolení. V tom vedení města problém nevidí, mnohem horší to bude se sháněním financí na stavbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaplického 'rejnok' by měl vyrůst na místě někdejších vojenských kasáren

Kaplického 'rejnok' by měl vyrůst na místě někdejších vojenských kasáren | Foto: Michaela Vetešková

„Dosud se stavbou nemělo zastupitelstvo žádný problém a proto předpokládám, že zastupitelstvo dnes projekt schválí. Na možné schválení změny územního plánu nebude mít podle mého názoru vliv ani odvolání primátora Juraje Thomy v minulém týdnu,“ říká první náměstkyně primátora Českých Budějovic, v současnosti zastupující odvolaného primátora Juraje Thomu Ivana Popelová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stavbě Kaplického ‚rejnoka‘ v Českých Budějovicích mluvila na Radiožurnálu první náměstkyně primátora Českých Budějovic, v současnosti zastupující odvolaného primátora Juraje Thomu Ivana Popelová.

Změnu územního plánu už odsouhlasila rada města a se stavbou Kaplického ‚rejnoka‘ souhlasil i radniční odbor životního prostředí.

Rejnok by měl vyrůst v areálu opuštěných kasáren, takříkajíc uprostřed panelových sídlišť a měl by být součástí nové městské části.

„Nová městská část má za cíl pozvednout prostředí českobudějovických sídlišť a vytvořit na levém břehu Vltavy nové centrum, které by nahradilo klasické historické městské centrum Českých Budějovic. Proto zde mají vyrůst kromě bytů i kanceláře a obchody,“ pokračuje Popelová.

Problémy s financováním?

Stavbu by ale nemělo financovat město, předseda Jihočeské společnosti přátel hudby, která je iniciátorem stavby, Antonín Kazil počítá s účastí sponzorů a také dotací Evropské unie:

„To byla naše dohoda s městem, že po Budějovicích nebudeme požadovat peníze na stavbu. Už tak je město velkorysé, že nám dalo pozemky k dispozici.“

Podle Kazila nejsou zatím s radními přesně domluveni, jestli jeden a půl hektaru na stavbu ‚rejnoka‘ od města odkoupí a nebo si pozemek pronajmou:

„Smluvně máme přislíbeno, že až se začne, tak se přesně dohodneme, jak to uděláme, ale pozemky už k užívání máme kvůli projektové dokumentaci a dalším přípravám na stavbu.“

"Rejnok" Jana Kaplického | Foto: Future Systems

„I když bych byla ráda, kdyby to vyšlo, přiznám se, že jsem pesimista z hlediska získání finančních prostředků na stavbu ‚rejnoka‘ a jeho provoz. Myslím si, že je to myšlenka, která budějovičákům přerůstá přes hlavu,“ uvádí zatupující primátorka Českých Budějovic Ivana Popelová.

Pokud zastupitelstvo zvedne ruku pro změnu územního plánu, pak autoři projektu požádají o vydání územního rozhodnutí a začnou shánět od sponzorů a Evropské unie dvě miliardy na Kaplického rejnoka. Když vše vyjde, půjde o první tak velkou významnou stavbu slavného českého architekta ve své vlasti. Jedinou stavbou je zatím rodinný dům v Praze - Bráníku.

Michaela Vetešková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme