Za malé prohřešky by řidiči měli dostat jen pokutu

Bodový systém pro řidiče se zřejmě změní. Senátoři odsouhlasili, aby za menší prohřešky, kterými nikoho neohrozí, řidiči nedostávali body, ale zaplatili jen pokutu. Naopak více bodů by hrozilo za porušení zákazu předjíždění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolovali železniční přejezdy v okolí Řevnic

Policisté kontrolovali železniční přejezdy v okolí Řevnic | Foto: Pavel Pavlas

Senátoři mezi menší přestupky zařadili mimo jiné jízdu bez zapnutých světel nebo alkohol v krvi do tří desetin promile. Naopak za vyšší hladinu alkoholu by řidiči dostali sedm bodů, tedy více než teď.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách v bodovém systému diskutovali senátor Jaroslav Kubera z ODS a vedoucí oddělení pro Bezpečnost silničního provozu Zuzana Ambrožová

Body by se řidičům neměly přičítat při mírném překročení rychlosti. V obci by to bylo maximálně o pět kilometrů v hodině a mimo obec o deset kilometrů. Vyšší překročení rychlosti by bylo nejméně za dva body.

Plynulejšímu provozu na dálnicích by mělo přispět omezení jízdy kamionů. Do levého pruhu u středových svodidel nebudou moci vjíždět kamiony v době dopravní špičky, tedy od šesti do devíti a pak od patnácti do osmnácti hodin.

Podle autora návrhu Jaroslava Kubery z ODS ale nejvýraznější změna ze zákona vypadla. „Zákon, který byl schválen je úplně jiný, než který jsme podali. Původním záměrem bylo zvýšit hranici bodů pro odebrání řidičského průkazu z dvanácti na osmnáct,“ řekl Kubera.

BESIP je proti

Změny se ale nelíbí ministerstvu dopravy. Vedoucí ministerského oddělení pro Bezpečnost silničního provozu Zuzana Ambrožová upozorňuje především na mírnější postih alkoholu za volantem.

„BESIP je pro zachování nulové tolerance. Pokud by se něco takového mělo zavést plošně, tak s tím rozhodně nesouhlasíme, protože to může mít výrazný vliv na chování především mladých řidičů. Dopravní nehody pod vlivem alkoholu tvoří u této věkové kategorie celou čtvrtinu všech nehod,“ upozornila Ambrožová.

Předlohu teď dostane k posouzení poslanecká sněmovna.

Igor Maňour, Václava Marešová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme