Hlavně o hospodářské spolupráci mají jednat Medveděv s Obamou

Ruský prezident Dmitrij Medveděv se má dnes setkat se svým americkým protějškem Barackem Obamou. Zřejmě budou jednat o hospodářské spolupráci. Dmitrij Medveděv zamíří do Bílého domu na závěr své návštěvy Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama a Dmitrij Medveděv

Barack Obama a Dmitrij Medveděv | Foto: Pavel Balíček

Je otázka, jestli dnešní schůzka prezidentů může alespoň mírně ovlivnit vzájemné vztahy obou zemí. Jisté je, že se o to Barack Obama bude přinejmenším snažit. Dnešní setkání bude už několikáté od doby, co se loni v lednu Barack Obama ujal svého úřadu.

K resetování vztahů zatím nedošlo

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě ruského prezidenta v USA mluvila na Rádiu Česko redaktorka Magdalena Trusinová.

Komentátor ČRo 6 Libor Dvořák v této souvislosti podotýká, že vzájemné vztahy obou zemí jsou stále trochu nejasné: „V každém případě zřejmě nedošlo k tomu resetování rusko-amerických vztahů, tak jak si to přála už v minulém roce ministryně zahraničí Hillary Clintonová, a ten proces je takříkajíc v chodu.“

Jednou z překážek ve vzájemných vztazích může být podle Libora Dvořáka to, že Rusko se domnívá, že je - slovy Dmitrije Medveděva - taháno za nos, co se týče členství ve Světové obchodní organizaci.

Právě uvedení Ruska do Světové obchodní organizace (WTO) mají oba prezidenti probrat a dotknout by se měli i víkendových schůzek skupin G8 a G20 v Kanadě, jak zdůrazňuje zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech Vít Pohanka:

„Po období, kdy byla hlavním tématem ve vzájemných vztazích Ruska a Spojených států bezpečnost a redukce jaderných zbraní, se od nové schůzky očekává oteplení v hospodářské oblasti. Oba prezidenti budou v diskusi na tohle téma pokračovat stranou víkendového summitu G20 v Torontu.“

Americký prezident Barack Obama chce na summitu zemí G20 v Torontu také přemluvit velké evropské země, aby v zájmu oživení globální ekonomiky po hospodářské krizi odložily plány úsporných opatření a zaměřily se na podporu ekonomického růstu.

To mu mimochodem zřejmě neprojde, zvlášť německá kancléřka Angela Merkelová má totiž na věc úplně odlišný názor a prosazuje koordinované hospodaření v rámci EU, což by mělo spočívat právě v účinnější kontrole zadlužení jednotlivých států.

Pokud jde o vztahy mezi USA a Ruskem, má podle amerického deníku New York Times právě důraz na ekonomickou spolupráci přenést vztahy obou zemí na novou úroveň a vystřídat vzájemnou podezřívavost, která byla charakteristická zejména pro osm let vlády Obamova předchůdce George Bushe a vyvrcholila – podle listu - během krátké rusko-gruzínské války v roce 2008.

Samozřejmě zůstává otázkou, kam až případná proměna vztahů půjde, jestli to bude změna skutečně kvalitativní, nebo spíše formální.

Medveděv i v Silicon Valley

Dmitrij Medveděv je ve Spojených státech od úterý, navštívil už například proslulé středisko amerického počítačového a internetového průmyslu v kalifornském Silicon Valley. Snažil se tam získat inspiraci a podporu pro myšlenku vybudování podobného centra inovací v Rusku, v městečku Skolkovo nedaleko Moskvy. Co Rusko k budování podobného centra vede, objasňuje opět Libor Dvořák:

„Slyšel jsem nedávno velmi zajímavý názor jednoho ruského komentátora na Rádiu Svoboda, který řekl: Ano, Rusko v posledních 10 letech velmi zbohatlo, ale zároveň možná i díky tomu zbohatnutí hodně zaostalo, a odhadoval, že současná ruská ekonomika, věda, průmysl, zkrátka celé národní hospodářství, je asi tak v dvacetiletém odstupu za Evropou, USA a těmi východoasijskými tygry.“

Návštěvu Spojených států Dmitrij Medveděv ukončí po dnešním setkání s Barackem Obamou.

mta, Libor Dvořák, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme