Lidé a neandrtálci: rozchod před milionem let?

24. červen 2010

K oddělení neandrtálců a Homo sapiens mohlo dojít nejméně o 500 000 let dříve, než se zatím předpokládá. Tvrdí to španělští vědci, kteří prozkoumali zuby téměř všech hominidů, kteří žili během uplynulých 4 milionů let.

Výsledky genetických analýz zatím naznačovaly, že evoluční cesty lidí a neandrtálců se rozešly asi před půl milionem let. Nedávné sekvenování genomu neandrtálců ukázalo, že mnohem později mezi oběma aktéry docházelo k určitým „mesaliancím“. Nicméně, druh je druh. Analýzy DNA a fosilního materiálu se ale mohou ve svých výsledcích rozcházet. Dokazuje to studie španělských vědců, kteří se snaží zmapovat historii lidského rodu zkoumáním zubů – tedy materiálu, který nejméně podléhá zubu času a jeho nálezy jsou nejčastější.

Vědci analyzovali velkou kolekci zubů, která pokrývá období posledních 4 milionů let a pochází z Afriky, Asie i Evropy. Určit druh hominida, kterému ten který izolovaný zub patří, se jim podařilo s přesností 60 až 80 %. Pokud ale měli v rukou více zubů od stejného jedince, vzrostla přesnost identifikace až na 100 %. U žádného ze všech zkoumaných druhů vědci nezjistili vyšší než pouze 5% pravděpodobnost, že by mohlo jít o společného předka lidí a neandrtálců. To by znamenalo, že tento předek na svůj objev teprve čeká. Výsledky studie rovněž naznačují, že k separaci linie vedoucí k modernímu člověku od neandrtálců mohlo dojít před nejméně jedním milionem let.

Zdroj: University of Granada

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.