Organické pesticidy nemusí být „zelenější“

24. červen 2010

To, že je něco „bio“ nebo „organické“, ještě automaticky neznamená, že to musí být také přátelské k životnímu prostředí. Dobrým příkladem jsou podle kanadských vědců organické pesticidy.

Tým výzkumníků porovnával účinnost pesticidů a jejich dopad na životní prostředí na polích osetých rostlinami sóji, kde měly pesticidy hubit mšice sójové (Aphis glycines). Vědci vyzkoušeli dva konvenční a dva organické pesticidy, které místo jedovatých látek škůdce hubí pomocí minerálních olejů a patogenních hub. Během studie hodnotili účinnost pesticidů, jejich odtok a pronikání do půdy, dráždivost pro pokožku, toxické účinky na ryby a ptáky i dobu, po kterou pesticid zůstával v půdě. V polních testech sledovali, jak pesticidy ovlivní přirozené nepřátele mšic – tedy slunéčka a hladěnky.

Výsledky studie ukázaly, že organické pesticidy mají ve srovnání s konvenčními menší účinnost, takže se musí aplikovat ve větších dávkách. Mezi oběťmi „zelených“ pesticidů navíc nebyly jen mšice, ale také hladěnky a slunéčka. Negativní dopad na životní prostředí tedy může být stejný nebo dokonce vyšší než u konvenčních pesticidů. Otázka, jaký pesticid použít, proto není jen generalizovanou volbou mezi „zeleným“ a „chemickým“ prostředkem — vždy je třeba zvážit konkrétní případ.

Zdroj: PLoS ONE, University of Guelph

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.