Cestovní ruch přináší do státního rozpočtu 100 miliard ročně

Výnos z turistiky přináší do státního rozpočtu 100 miliard ročně. Cestovní ruch také nabízí každý rok 372 tisíc plných pracovních úvazků, což je víc než v resortu zdravotnictví nebo zemědělství. Taková jsou základní zjištění analýzy, kterou dnes představilo ministerstvo pro místní rozvoj. Ta sledovala období mezi roky 2006 a 2008, kdy příjmy z turistiky tvořily necelých sedm procent příjmů státního rozpočtu. Zpráva ale zároveň ukazuje, že do České republiky už nejezdí tolik cizinců jako dřív a že jak zahraniční, tak čeští turisté mají obecně vyšší nároky na kvalitu služeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Grandhotel Pupp s festivalovou výzdobou

Grandhotel Pupp s festivalovou výzdobou | Foto: Jan Rosenauer, Hanka Shánělová, Jiří Chum

„Analýza ukázala, že cestovní ruch svým daňovým přínosem i zaměstnaností, kterou poskytuje v rámci české ekonomiky, určitě nepatří k outsiderům, i když je s ním jako s outsiderem zacházeno. Asi nejslabším místem je neexistence mechanismu, který by zaručil, aby se finanční prostředky, které z cestovního ruchu putují do státní pokladny, alespoň částečně vrátily do podpory cestovního ruchu,“ říká ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Z celkového výnosu pro státní rozpočet plyne 38 procent z Daně z přidané hodnoty a necelých 30 procent z odvodů na sociální pojištění. Celkově ale toto odvětví zaznamenalo v roce 2008 pokles jak v průměrném počtu přenocování turistů, tak i ve snížení ubytovací kapacity.

„Hoteliéři a restauratéři nyní procházejí očistcem. V loňském roce se zastavil prudký nárůst kapacit. Zastavil se proto, že malí podnikatelé, kteří provozovali penziony, prostě odešli z trhu. Zájem se přesouvá do tří a čtyřhvězdičkových hotelů, ale jejich kapacita je poměrně vysoká,“ uvádí Václav Stárek z asociace hotelů a restaurací.

Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory je přesun zájmu od levnějších hotelů k těm dražším signálem stoupající životní úrovně:

„Do České republiky přijíždí v posledních letech méně lidí a stráví zde kratší dobu. Na druhou stranu se mění struktura ubytovacích kapacit. Zůstávají a přibývají ty kvalitnější. To je důkaz toho, jak Česká republika bohatne.“

Jan Herget, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme