Evropané chtějí, aby novou daň pro banky zavedl celý svět

Celý svět musí uvalit novou daň na banky. S takovým požadavkem přichází na víkendovou schůzku skupiny G-20 Evropská unie. Dvacet největších světových ekonomik by podle sedmadvacítky mělo zavést pro bankovní domy zvláštní poplatek. Z těchto peněz by se v případě další krize financovala záchrana finančních institucí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka Fortis

Banka Fortis | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Během poslední finanční krize státy své banky zachraňovaly z peněz daňových poplatníků, což je stálo desítky miliard eur. Podle politiků by teď měly platit samy bankovní domy.

Německá kancléřka Angela Merkelová patří mezi hlavní zastánce zdanění bank, stejně jako řada dalších politiků. „Shodli jsme se, že chceme zavést poplatky pro finanční instituce. To bude do budoucna naše ochrana před novými riziky. Chceme, aby tento systém přijal celý svět, takže s tím půjdeme na jednání G-20,“ uvedla.

Podle ekonoma Lubomíra Lízala z institutu CERGE ale nemusíme kvůli případným problémům bank vymýšlet žádné nové nástroje. „Na to už existuje fond pojištění vkladů,“ řekl.

Voliči jsou znechuceni vysokými odměnami bankéřů a upletení nového biče na banky jistě ocení. To politici dobře vědí. Mluví o tom i Ivan Lukáš z organizace Glopolis, který jinak zpřísnění regulace podporuje. „Tahle daň může fungovat a mít smysl jen v případě, že bude shoda všech aktérů tento poplatek zavést,“ uvedl.

Na zdanění bank by prostě musel přistoupit celý svět. Něco takového je ale hodně nepravděpodobné. Proti je i řada členů G-20: Japonci, Kanaďané, Brazilci nebo Číňané. Evropská unie tak může zůstat osamocena. Sedmadvacítka už ale slíbila, že sama banky zdaní tak jako tak, bez ohledu na to, jestli se ostatní země připojí.

Pokud banky zdaní jenom EU, finanční instituce mohou začít přemýšlet o odchodu jinam. Třeba do Švýcarska, které se k zavedení daně rozhodně nechystá. Stejný názor má i Česko, které si v Bruselu vyjednalo výjimku a své banky dodatečně zdanit nemusí.

Na to, že k nám začnou hromadně mířit velké bankovní domy a náš státní rozpočet bude bohatší o milióny, které tady peněžní ústavy zaplatí na řádných daních ze zisku, se však můžeme těšit jen těžko. Pro podnikání bank je totiž důležitá také míra korupce, vymahatelnost práva nebo kvalita soudnictví. A v těchto oblastech naše země rozhodně nevyniká.

Ondřej Houska, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme