Středisko cenných papírů ukončí svoji činnost

Dneškem končí činnost Střediska cenných papírů. Stát všechny zaknihované akcie přesune do soukromého Centrálního depozitáře cenných papírů, dceřiné společnosti pražské burzy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie a certifikáty

Akcie a certifikáty | Foto: Comstock Images

„Obvyklou institucí na kapitálových trzích je centrální depozitář, který vedle funkce vedení registru, což dosud dělá Středisko cenných papírů, vykonává i funkci zúčtování a vypořádání obchodů. Přesun cenných papírů do centrálního depozitáře je krok ke standardizaci českého kapitálovém trhu,“ uvedla ředitelka Centrálního depozitáře Helena Čacká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka Centrálního depozitáře Helena Čacká byla hostem Ranního interview Radiožurnálu

Pro majitele akcií tato změna znamená podstatné zlepšení přístupu ke svému akciovému účtu, budou totiž moci využít služeb kteréhokoliv obchodníka s cennými papíry, zatímco doposud se museli obrátit na některou z poboček střediska.

Před spuštěním nového systému ale akcionáře čeká nezbytná technologická přestávka. Ke svým účtům se znovu dostanou až 7. července.

Poplatky pro všechny

Dosud za správu cenných papírů platili klienti až od určité výše, za obhospodařování akcií v hodnotě přes dva a čtvrt milionu korun, ostatní ji měli zdarma. Teď budou platit všichni, kteří drží nějaké cenné papíry.

„Bude založena nová struktura účtů, takže obchodník si bude moci cenné papíry svých klientů převést na svůj zákaznický účet, kde budou ve větším množství a v takovém případě cena za vedení určitého množství cenných papírů bude nižší, než by byla v centrálním depozitáři,“ vysvětlila Čacká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel končícího Střediska cenných papírů Bedřich Janáček

Podle ředitele končícího Střediska cenných papírů Bedřicha Janáčka se ukončení činnosti SCP dotkne téměř dvou milionů lidí, kteří vlastní akcie. Většině akcionářů ale cenné papíry na účtech jen spí a často o nich ani nevědí.

„Aktivních účtů je 120 až 150 tisíc. Ty ostatní jsou pozůstatky první a druhé vlny kupónové privatizace. Lidé mohou mít z té doby výpisy z SCP nebo si mohou na webových stránkách Střediska zjistit, zda účet mají,“ uvedl Janáček.

Igor Maňour, Martin Drtina, Tomáš Pavlíček, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme