Velvyslanec: Situace v Kyrgyzstánu je před nedělním referendem relativně klidná

Dnes má skončit výjimečný stav vyhlášený ve městě Oš na jihu Kyrgyzstánu, kde začaly nepokoje a etnické střety mezi kyrgyzskou a uzbeckou komunitou. Země se připravuje také na nedělní celostátní referendum o ústavní reformě, která by měla převést více pravomocí na premiéra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ulice jihokyrgyzského Džalálábádu

ulice jihokyrgyzského Džalálábádu | Zdroj: ČTK

Kvůli etnickým střetům prchlo z Kyrgyzstánu podle propočtů mezinárodních organizací přes 100 tisíc lidí a podle kyrgyzských úřadů se skoro polovina z nich se už ale vrátila domů. Jak ale uvedl na Rádiu Česko Bedřich Kopecký, velvyslanec v Kazachstánu, do jehož kompetence spadá i Kyrgyzstán, počet lidí, kteří uprchli, bylo mnohem víc.

„Ty počty jsou dosti složité. Za prvé o tom málokdo měl přehled a pak se také nepočítaly děti a rodiny v Kargyzstánu jsou početné. Pokud jde o návrat uprchlíků, to je těžké posuzovat. Pokud se vychází z čísla sto tisíc, tak je možné, že se 50 tisíc vrátilo, ale určitě to není polovina,“ řekl a dodal, že podle jeho informací je situace na jihu země v posledních několika dnech relativně klidná.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Kyrgyzstánu proběhne v neděli referendum o ústavní reformě. Hostem Rádia Česko byl Bedřich Kopecký, velvyslanec v Kazachstánu, do jehož kompetence spadá i Kyrgyzstán.

V neděli se má v Kyrgyzstánu konat celostátní referendum o ústavní reformě. Ta by měla převést více pravomocí na premiéra. A jak doplnil velvyslanec Kopecký, také na parlament. „A z tohoto pohledu jde o zcela přirozenou reakci na zkorumpovaný režim Bakijeva. Prozatímní vláda si od referenda nepochybně slibuje ovlivnění situace,“ dodal.


Podle prozatímní prezidentky Rozy Otunbajevové by odklad referenda mohl ohrozit stabilitu Kyrgyzstánu, přesto v zemi zazněly i výzvy k odkladu referenda. Proti referendu je zejména jih země. Tamní demonstranti požadují spíše než referendum nové volby.

„Na jedné straně jsou hlasy, které volají po rychlém konání referenda, na straně druhé jsou velké pochybnosti, zda může být referendum úspěšné v neklidné situaci, která v zemi panuje, zda tam nebudou snahy o manipulaci výsledků,“ přiblížil velvyslanec.

Konání nedělního referenda podpořily Rusko a USA, země, které mají v Kyrgyzstánu vojenské základny, ale také Turecko a Kazachstán, které slíbily zemi i další pomoc. „V této souvislosti jde především o pomoc humanitární pro zajištění zejména jižních oblastí,“ dodal.

Martina Mašková, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme