Praha stále bojuje o centrálu navigačního systému Galileo

Česká republika má poměrně velkou naději, že se v Praze podaří umístit sídlo centrály pro družicový navigační systém Galileo. Soutěží o ně už jen s Německem a Nizozemskem. Unijní státy si přitom dříve slíbily, že centrálu Galilea dostane některý z nových členských států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operační družice navigačního systému Galileo

operační družice navigačního systému Galileo | Foto: Evropská kosmická agentura

Ministr dopravy v demisi Gustav Slamečka během zasedání ministrů dopravy v Lucemburku připomněl, že Česko je navíc jediným členským státem, kde nesídlí žádná unijní agentura. Rozhodnuto o sídle má být podle něj do konce roku, to znamená během belgického předsednictví EU. Systém Galileo má začít fungovat v roce 2014.

Přehrát

00:00 / 00:00

O evropském navigačním systému mluvil na Rádiu Česko Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro zřízení úřadu Evropského navigačního systému Galileo.

Pokud by v Praze centrála navigačního systému opravdu vznikla, znamenalo by to příliv zahraničních firem do Česka. “Protože kolem tohoto úřadu nastanou zvláštní podmínky, kde lidé budou moci s vedením Galilea mluvit. My jsme si o tom povídali s Francouzi a ti si představují, že v Praze by měla být výstavní skříň Galilea pro celý svět,“ vysvětlil vládní zmocněnec pro zřízení úřadu Evropského navigačního systému Galileo Karel Dobeš.

„Než Američané dokončí svůj GPS3, tak by Praha byla světové centrum satelitové navigace do roku 2023. Takže pro český průmysl to je určitá motivační podpora,“ dodává Dobeš. Česká republika má podle něj navíc velkou šanci, že tady nakonec centrála Galilea bude.

Němci totiž podle vládního zmocněnce nemají velkou šanci, protože tam už jedno středisko evropského navigačního systému je: „Vzhledem k tomu je velice nepravděpodobné, že by Evropská komise udělila do jednoho města dvě zařízení ve stejném projektu Galileo. Já si spíš myslím, že to je interní německá záležitost, že Bavorsko vyobchoduje něco s německou vládou za to, když na tom nebude trvat.“

Tajným kandidátem byla podle Dobeše Belgie, ale protože tam momentálně nejí žádná vláda, tak není s kým jednat a jejich šance se tím padem zmenšují. Dobeš si proto myslí, že Česká republika má velkou šanci na úspěch:

„Já si myslím, že když budeme pracovat tak, jak jsme pracovali - s optimismem a budeme to chtít, tak to dostaneme. Samozřejmě musíme jednat s Belgičany s průmyslem a jinými členskými zeměmi. 15. října je příští rada ministrů dopravy a tam, když budeme dobře pracovat, by mohlo padnout rozhodnutí.“

Martina Mašková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme