Budoucí koalice chce zprůhlednit zadávání veřejných zakázek

Posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, vznik generální inspekce bezpečnostních sborů a institutu korunního svědka i zveřejňování údajů o veřejných zakázkách na webu. To je jen část z téměř osmdesáti bodů v oblasti práva a boje proti korupci, na kterých se dnes shodli vyjednávači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání.jpg

Jednání.jpg | Zdroj: ČTK

„Veškeré údaje o veřejné zakázce budou zveřejňovány na internetu a to včetně zadávacích podmínek, smluv, jejich dodatků, vystavených faktur, jména zadavatele i členů komise. Snížíme limit pro vypsání zakázek a dohodli jsme se na tom, že zamezíme tomu, aby byla jakákoli omezující kritéria schopna zabránit účasti na veřejné zakázce,“ uvedl zástupce ODS Petr Tluchoř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zadávání veřejných zakázek bude podle Petra Tluchoře z ODS průhlednější

Lidé mají vědět, kdo a jak rozhodoval

Pokud v Česku bude vládnout středopravý koaliční kabinet, lidé budou přesně vědět, jak rozhodoval při zadávání veřejných zakázek. Ve Světě o druhé to řekl předseda věcí veřejných Radek John. Stejně otevřené a průhledné bude podle něj i rozhodování zastupitelstev obcí a krajů.

„Vláda bude jmenovitě zveřejňovat, kdo hlasoval pro veřejnou zakázku a jak. Vždycky po uzavření té zakázky, aby se zpětně vidělo, kdo, co podporoval a kdo, co ne. Totéž budou muset dělat rady obcí, kraje,“ řekl John.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Věcí veřejných Radek John mluvil o koaličním jednání o boji s korupcí a oblasti práva ve Světě o druhé

Lídři všech tří stran se shodli také na tom, že pro vyhlášení obecného referenda bude zapotřebí nejméně čtvrt milionu podpisů. Vláda pak na jejich základě navrhne zákon, který předloží poslanecké sněmovně. Ta pak ústavní většinou rozhodne, zda se referendum uspořádá. Plebiscit se nemá vztahovat na otázku daní, lidských práv a obrany.

Posílit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu

„Shodli jsme se na posílení kompetencí NKÚ tak, aby bylo možno efektivně kontrolovat obce, města, kraje a další veřejnoprávní korporace. Vznikne také například jedna generální inspekce ministerstva vnitra,“ upřesnil Petr Tluchoř.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, šéf poslanců ODS Petr Tluchoř a předseda Věcí veřejných Radek John | Foto: ČTK/AP

Vyjednavačka Věcí veřejných, poslankyně této strany Karolína Peake v Radiofóru řekla, že koalice nabízí konkrétní instituty. „Určitě k jejich implementaci dojde.“
K posílení pravomocí NKÚ poznamenala, že by měl kontrolovat i hospodaření se státním majetkem u krajských a obecních samospráv.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protikorupčních plánech koalice diskutovali v Radiofóru paslankyně za VVKarolína Peake a Stanislav Beránek z protikorupční organizace Transparency International

K institutu korunního svědka řekla, že může jít i obviněného, který bude pomáhat orgánům činným v trestním stíhání rozkrývat trestnou činnost a odměnou může být snížení jeho trestu nebo i beztrestnost.

Kdo bude odpovídat?

Stanislav Beránek z protikorupční organizace Transparency International v Radiofóru poznamenal, že zveřejňování vlastníků firem by bylo zásadní. „Bylo by to žádoucí.“

„Důvod ke skepsi může být i ten, že i minulá vláda, která vznikla v roce 2006 měla kvalitní protikorupční program, který však nebyl realizován.“ Beránek také kritizoval, že chybí vymezení odpovědnosti za protikorupční program i určení toho, kdo by program koordinoval.

Dnes probíranou kapitolu práva a boje proti korupci plánuje budoucí trojkoalice definitivně uzavřít v pondělí. Za nejsložitější označil předseda Věcí veřejných Radek John jednání o zdravotnictví. Odborníci i političtí lídři stran totiž mají rozdílný pohled například na zvýšení poplatků za zdravotnické služby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dosavadní jednání možné koalice o boji proti korupci zhodnotil ve Stalo se dnes Oldřich Kužílek

Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti ve Stalo se dnes poznamenal, že mu chybí systémový přístup. „Vytváří se falešný dojem, že korupci lze řešit jednorázovým přijetím nějaké sady opatření a triků v zásadě zadarmo.“

„Chybí některá významná opatření. Například v oblasti práva na informace chybí k tématu vynutitelnosti, která je u nás žalostná,“ posteskl si Kužílek.

Milan Kopp, Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme