Rozsudek nad francouzským makléřem Kervielem padne na podzim

V pařížském justičním paláci skončil soudní proces s bývalým makléřem banky Societé Générale Jeromem Kervielem. Svými finančními operacemi měl připravit bankovní ústav téměř o pět miliard eur. Soud má vynést verdikt až 5. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jerome Kerviel

Jerome Kerviel | Foto: AFP

Poslední slovo měla obhajoba. Ta argumentovala tím, že banka se snaží na Kerviela svalit vinu za nedostatky ve svých vnitřních kontrolních mechanismech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud s bývalým makléřem Societé Générale Jérômem Kervielem. Téma pro zpravodaje ČRo ve Francii Jana Pokorného.

Podle advokátů by měl být Kerviel zcela osvobozen. Prokurátor naopak požaduje pro bývalého makléře trest pět let vězení, z toho čtyři roky nepodmíněně.

Kervielův právník zopakoval, že hájil člověka proti systému a lži. Navržený trest označil za velmi tvrdý. Kerviel se podle advokáta snažil vydělat bance peníze a dopustil se při tom pouze profesního pochybení, nikoliv trestného činu.

Hlavní spor se vedl o to, zda Kervileovi nadřízení o transakcích věděli, či nikoliv. Ačkoliv obhájci na začátku líčení slibovali, že přijdou s řadou překvapení, samotný proces nic převratného nepřinesl. Pouze jeden svědek vypověděl, že banka musela vědět, co Kerviel s penězi dělá.

Podle svědka banka věděla, že makléř podváděl

Oním svědkem byl někdejší Kervielův nadřízený Benoit Taillieu. Před soudem mluvil o tom, je Kerviel možná vinen, ale rozhodně není sám. Podle něj měl makléř nejdříve vysoké zisky, což prý muselo každého upozornit, že něco takového není možné bez porušování interních pravidel.

Problém byl také v tom, že Kerviel svoje operace později upravoval, skrýval je ve složitém počítačovém systému a dokonce měl stále platná přístupová hesla, která získal při své předchozí funkci v bance.

Pro banku to byl svého času velký problém, protože ztráta přišla v době finanční krize. Societé Générale musela zvýšit základní mění, vyměnila vedení a investovala 130 milionů eur do svých kontrolních systémů.

Jan Pokorný, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme