Londýňané vymysleli důmyslné triky proti zlodějům jízdních kol

V Londýně neustále přibývá krádeží jízdních kol. Cyklisté si proto v mnoha případech snaží poradit sami důmyslnými opatřeními proti zlodějům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklista v Pardubicích (ilustrační foto)

Cyklista v Pardubicích (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

V posledním roce bylo v Londýně ukradeno přes 23 tisíc jízdních kol, což je o 23 procent víc než v loňském roce. Píše o tom londýnský večerník Standard. Jeho reportér však upozorňuje, že skutečný údaj může být až dvakrát vyšší, protože jen zhruba polovina krádeží kol je nahlašována.

Jde o závažný problém, který dělá starosti organizátorům připravovaného systému pronájmu kol v Londýně. Akce se má rozjet 30. července a celkem má být zájemcům k dispozici přes 6 tisíc kol, která se budou zapůjčovat na 400 stanovištích v Londýně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Londýňané vymysleli důmyslné triky proti zlodějům kol. Podrobnosti od londýnského spolupracovníka Milana Kocourka v Odpoledním Radiožurnálu.

„Jeden korespondent na internetové stránce večerníku napsal, že systém nemůže fungovat, protože kola budou jednoduše rozkradena,“ uvedl v Odpoledním radiožurnálu spolupracovník ČRo ve Spojeném království Milan Kocourek.

Sami cyklisté se proto rozhodli proti zlodějům bránit. „Podle informace pojišťovny jeden Londýňan své kolo přivázal k zakotvenému rybářskému vlasci, aby zloděj z kola spadl, když se vlasec natáhne. Jiný vynálezce své kolo napojil na poplašný systém v bytě, další zkonstruoval systém, kde přemístění jeho kola otevře vrata, která vyplaší hlídacího psa,“ přiblížil Kocourek.

Asociace dopravy, která sdružuje pojišťovny specializované na jízdní kola, však podle něj upozorňuje, že autor takovýchto opatření v případě zranění zloděje riskuje právní postih.

Milan Kocourek, Jiří Chum, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme