Benešovský soud rozdal tresty mladíkům, kteří napadali kolemjdoucí

Pět mladíků z dvanácti, kteří před rokem a půl napadali v Benešově náhodné kolemjdoucí a dva z nich zranili, odešli od tamního okresního soudu s trestem vězení. Tři z nich půjdou za mříže na dva a 2,5 roku, dva nezletilí pak na jeden rok do speciální věznice pro mladistvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okresní soud (ilustrační foto)

Okresní soud (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Vedle pěti nepodmíněně odsouzených dostalo šest mladíků podmíněný trest a jednomu soud uložil veřejně prospěšné práce.

Maskovaná skupina napadla v Benešově předloni v říjnu několik náhodných kolemjdoucích. Podle svědků mladíci, kteří se netajili sympatiemi k neonacistům, zaútočili nejméně na osm lidí.

Podle soudkyně benešovského soudu se někteří z členů skupiny přiznali, že se na místech napadení nacházeli. Jejich výpovědi tak byly pro soud důležitým doplněním policejního vyšetřování.

Všech dvanáct mladých mužů postupně spáchalo několik trestných činů, a to výtržnictví, násilí proti skupině obyvatel i jednotlivci a těžké ublížení na zdraví.

Zmocněnec napadeného poukázal na propojení pachatelů s policií

Nejhůř odnesl jejich útok tehdy osmnáctiletý student, který přišel o slezinu, měl vážně zraněnou i ledvinu a ponese si doživotní následky.

Podle Jakuba Poláka, zmocněnce těžce zraněného muže, udělil soud velice nízké tresty. Navíc prý vůbec nepřihlédl k údajnému propojení útočníků a benešovské policie.

„Důkazy jsou přímo ve spisu, v protokolu o ICQ komunikaci, kdy se do komunikaci s obžalovanými zapojil jejich přítel, syn velitele místního oddělení policie a též stoupenec neonacismu, který poskytuje už v prvních dnech po páchání informace ze spisu,“ uvedl Polák.

O vyjádření České rozhlas požádal také zástupce benešovské policie. Tamní tisková mluvčí Zuzana Stránská odmítla celý případ komentovat do doby, než bude rozsudek pravomocný. Protože si téměř všichni útočníci nechali lhůtu na odvolání a někteří se odvolali přímo na místě, případem se bude zabývat Krajský soud v Praze.

Martin Hromádka, Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme