Kuřáci mají dnes poslední šanci zapálit si legálně ve vlaku

Po severu Čechu dnes projede mašinka a bude se jí kouřit z okýnka. Trochu pozměněná dětská říkanka by mohla platit na vlakový spoj, který pojede z Lovosic do Ústí nad Labem, Děčína Krupky a zase zpátky do Lovosic. Bude to totiž poslední vlak s vagonem pro kuřáky v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

historický vlak

historický vlak | Foto: Jan Rosenauer

Cigarety, doutníky, dýmky nebo fajfky – to všechno je vysloveně žádoucí vzít si s sebou do historického vlaku, který dnes pojede po Kozí dráze – regionální trati pod Krušnými horami mezi Děčínem a Oldřichovým u Duchova.

Ve vlacích Českých drah se od 1. července nebude smět nikde kouřit, protože od tohoto data začne platit zákon, který zakazuje řazení kuřáckých vozů do železničních souprav.

„Rozhodli jsme se, že naposledy, kdy podle zákona ještě můžeme, zařadíme kuřácký vůz do vlaku,“ vysvětluje Vladimír Kroupa ze Zubrnické muzeální železnice, která poslední kuřácký vlak vypravuje.

Půjde o historickou soupravu – motorový vůz z roku 1851 a přívěsný vůz z roku 1936. „V tom voze se bude smět kouřit, protože jsou tam klasická kamna Petry. Když tam můžou kouřit kamna, proč by tam nemohli kouřit lidi,“ dodal Vladimír Kroupa.

Veronika Kindlová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme