Budoucí vláda zřejmě zvýší ochranu Horního Jiřetína

Strany vznikající trojkoalice - tedy ODS, TOP 09 a Věci veřejné - chtějí chránit obce ohrožené povrchovou těžbou uhlí - a to tak, že plánují přímo odepsat zásoby uhlí ležící v těchto místech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Jezeří nad propastí uhelného dolu.

Zámek Jezeří nad propastí uhelného dolu. | Foto: Tomáš Adamec

Jde například o Horní Jiřetín a okolní vesnice. Server Aktuálně.cz napsal, že to vyplývá z parafované verze ekologické kapitoly vznikající koaliční smlouvy a vládního prohlášení, které má k dispozici.

Už v úterý se ODS, TOP 09 a Věci veřejné dohodly, že jejich případná vláda neprolomí těžební limity hnědého uhlí a zohlední je v nové energetické koncepci.

Téma těžebních limitů se na Mostecku řeší už přes dvacet let. Fischerova úřednická vláda ale v posledních měsících udělala k jejich prolomení nejzásadnější krok. Navržená energetická koncepce ministerstva průmyslu jasně říká, že bez dalších zásob uhlí se Česko v budoucnu neobejde. Horní Jiřetín a Černice se tak v posledních měsících těší popularitě, o kterou ani nestály.

O osudu obcí na Mostecku tak rozhodne pravě až budoucí vláda vzešlá z voleb.

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme