Nejstarší české muzeum v Opavě dostalo stomilionovou dotaci

Nejstarší české muzeum v Opavě čeká doslova znovuzrození. Uspělo s žádostí o stomilionovou dotaci z evropských fondů a díky tomu se podaří zachránit ty největší cennosti - především historickou výstavní budovu, která se už mnoho let rozpadá. Omšelé vitríny navíc vystřídá moderní expozice věnovaná celému Slezsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slezské zemské muzeum v Opavě

Slezské zemské muzeum v Opavě | Foto: F. Tichý

Zchátralé nejstarší české muzeum se díky dotaci dočká úplně nové expozice s názvem Slezsko – jediné ucelené zemské výstavy v republice. Morava ani Čechy zatím nic takového nemají.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Opava-záchrana nej.muzea.mp3

Muzeum se promění nejen zevnitř. „Součástí rekonstrukce je restaurování fasády architektonických prvků a již léta očekávaná rekonstrukce a restaurování sochařské výzdoby – jak sousoší Pegasů, tak plastik alegorií umění a řemesel, které byly také z technických důvodů sneseny z budovy,“ říká ředitel muzea Antonín Šimčík.

Na papíře je už i stavba nového depozitáře, kam by se mohly přestěhovat archivy ze zdevastovaného Blücherova paláce v centru města.

Martin Knitl, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme