Lener: Mladí hokejisté by neměli chodit hrát do zámoří

Hokejoví experti i řadoví sportovní fanoušci včera zatleskali nejlepším hráčům uplynulé sezóny. A ti koumavěji založení - pokud si právě naplno neužívají nastalého léta - už možná sami sobě položili otázku: Jak to asi bude s českým hokejem v sezóně příští?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slavomír Lener

Slavomír Lener | Foto: Jakub Ptačinský

Šéftrenér hokejového svazu a vedoucí sportovního úseku Slavomír Lener má ovšem takovouto otázku přímo v popisu práce. Proto samozřejmě vnímá i fakt, že překvapivý úspěch českého týmu na světovém šampionátu v Německu napomohl odlivu nejkvalitnějších hráčů do bohatých ruských klubů.

,,Náš fanoušek se dívá na hokej ze dvou úhlů. Jeden je liga – u té je nejdůležitější, aby byla kvalitní. Druhý úhel je reprezentace. A z jejího pohledu nevidím takový problém, že hráči odchází do zahraničí, nejen do Švédska, do Finska, ale nyní hlavně do Ruska, protože ti hráči jsou i nadále k dispozici,“ míní Lener.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lener: Mladí hokejisté by neměli chodit hrát do zámoří

Seniorské reprezentaci by tedy stěhování řady špičkových hráčů z extraligy na východ nemělo ublížit. Hůře na tom ale může být naše nejvyšší domácí soutěž.

,,Naše liga tím určitě utrpí. Ale myslím si, že záleží na manažerech, na trenérech, abychom zabudovali nové hráče do ligy a oživili ji. Otevírá se prostor udržet mladé hráče, aby neodcházeli do juniorských soutěží v zámoří.“

Zatímco ještě v nedávné době ruské kluby - na rozdíl od týmů zámořské NHL - pátraly u nás jen po zralých, kvalitních hokejistech, majících už patřičné jméno, teď už je začínají zajímat také talentovaní mladíci.

Z toho by trenéři mládežnických celků v tuzemsku mohli odvodit jedno praktické ponaučení: Snažme se vychovávat hráče, kteří budou dobří, ale ne zase tak dobří, aby odešli za lepším ještě předtím, než si vůbec vyzkouší naši extraligu.

Dvaadvacetiletí hybridi

,,Ale takhle přemýšlet nemůžeme. Musíme chtít vychovávat jen to nejlepší, chtít vychovávat tu špičku, hráče, kteří mají charakter a odlišují se od ostatních hokejistů z jiných zemí, mají svůj herní projev.“

,,Nelíbí se mi, že sedmnáctiletí hráči odchází do juniorských lig a stávají se z nich takoví hybridi. Mají něco z českého, něco z kanadského hokeje a ve dvaadvaceti nikdo nepozná, odkud ten hráč pochází,“ tvrdí Slavomír Lener.

,,Pokud ti hráči zůstanou v Evropě, půjdou do ruské ligy, tak tam vidím pozitivum v tom, že si udrží svoji techniku. Udrží si svůj herní projev, který je typický pro český hokej. Ale byl bych rád, kdyby zůstávali v naší extralize, abychom vychovávali špičkové hokejisty s naším vlastních charakterem,“ říká šéftrenér hokejového svazu Slavomír Lener.

Aleš Procházka, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme