Fotbal je v JAR fenoménem, míní Hašek po návratu z MS

Fotbalový šampioná v Jihoafrické republice vstoupil do vyřazovací fáze. Jak se líbí šéfovi českého fotbalu Ivanu Haškovi, který viděl úvod turnaje na vlastní oči přímo v dějišti?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Hašek s reprezentací v USA

Ivan Hašek s reprezentací v USA | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Ivan Hašek se vrátil z Jižní Afriky už před dvěma týdny, a tak může srovnávat, jaké to je, sledovat šampionát přímo v dějišti a pak na dálku prostřednictvím médií.

,,Je to samozřejmě obrovský rozdíl. Atmosféra na místě je až neuvěřitelná, v televizi jsou ty trubky ztlumené a není to tak vidět, zní to monotónně, jakoby se lidé neradovali. Atmosféra je odlišná od té, na kterou jsme v Evropě zvyklí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbal je tam fenoménem, míní Hašek po návratu z JAR

,,Všechno je výborné, až na ty trubky, které jsou všude, ať jste v autobuse, v hotelu, v restauraci, troubí to všude kolem. To je jediné malé minus. Ale nadšení lidí, kteří se zúčastní šampionátu a připravují ho, je nádherné,“ líčí Hašek.

Vuvuzely, které zmínil Ivan Hašek, budou jedním z nezapomenutelných rysů šampionátu. Mistrovství světa ve fotbale, které poprvé v dějinách zamířilo na černý kontinent.

,,Byl jsem překvapen, jakým je fotbal v té zemi fenoménem. Otázka rasismu se tam vůbec neřeší. Lidé všech ras se společně radují z úspěchu a jsou všichni společně smutní z neúspěchu. Co se týče stadionů a příprav – jsou samozřejmě výhrady k logistice a řešení organizačních věcí, není to úplně ideální.“

Elán pořadatelů

,,Ale na druhou stranu to člověk promine, protože vidí, že ti lidé to dělají s elánem a zaujetím. Jsem rád, že jsem se to mohl vidět na vlastní oči,“ hodnotí Ivan Hašek africkou organizaci turnaje.

Ivan Hašek a jeho spolupracovníci mohli a ještě budou mít možnost také pečlivě sledovat hru Španělska, které bude soupeřem české reprezentace v blížící se evropské kvalifikaci. Recept na jeho překonání dali českému týmu hned v úvodu turnaje Švýcaři.

,,Já si myslím, že se dá hrát úplně se všemi. Samozřejmě, Španělsko je favorit, ale Švýcaři je dokázali porazit, tak proč ne my? Je to určitý návod, jak na ně, ale to neznamená, že nemohou celé mistrovství světa vyhrát. Na druhou stranu bych si přál, aby Španělsko vyhrálo šampionát, protože pak bychom přivítali mistry světa v Praze.“

Výkony se zlepší, tuší Hašek

,,Ale je to tak vyrovnané mistrovství, že může být hodně překvapení a do čtvrtfinále a semifinále se mohou dostat týmy, se kterými na začátku nikdo nepočítal,“ říkal Ivan Hašek před vypuknutím vyřazovací části mistrovství světa.

Právě teď by na hřištích v Jihoafrické republice měla přijít podle něj ta nejlepší podívaná.

,,Jsou tam ideální podmínky pro fotbal, výborná tráva. Věřím, že výkony, které zatím nejsou nejlepší, tak budou gradovat a my se máme na co těšit,“ doufá Ivan Hašek.

Třeba dnes večer, kdy nastoupí zatím nejofenzivnější celek turnaje Argentina proti Mexiku.

Miroslav Bureš, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme