Stavební firma napadá v kauze Studénka vyšetřovatele

Vyšetřování tragického vlakového neštěstí ve Studénce míří ke konci. Podle zjištění Radiožurnálu už policisté nashromáždili všechny důkazy a nyní se desítka obviněných seznamuje s obsáhlým spisem. Podání obžaloby se však může oddálit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posudek ke kauze Studénka.

Posudek ke kauze Studénka. | Foto: Andrea Brtníková

Právník Radek Ondruš, který zastupuje jednu ze stavebních firem, Bögl a Krýsl, potvrdil, že požádá Nejvyšší státní zastupitelství, aby dosavadním žalobcům a vyšetřovatelům případ odebralo a kauzu přidělilo do jiného regionu.

„Orgány činné v trestním řízení, zejména pak státní zastupitelství, nedostatečně posoudily úplnost a rozsah tohoto dokazování. Trestí řízení je vedeno prakticky jedním směrem a v rámci jedné hypotézy. Ostatní verze nejsou šetřeny,“ uvedl Ondruš pro Radiožurnál. Novojičínský státní zástupce Aleš Kopal se k případu nechtěl zatím vyjadřovat.

Most ve Studénce se zřítil v srpnu roku 2008 přímo na kolejovou trať. Krátce poté do trosek narazil projíždějící mezinárodní rychlík Comenius. Vlakové neštěstí si vyžádalo osm lidských životů, desítky dalších cestujících byly zraněny.

Odškodnění nejsou na pořadu dne

Samotná Studénka zažívala dlouhé týdny dopravní komplikace, protože se jedna část města prakticky odtrhla od druhé. Radnice odškodnění vyčíslila na šest miliónů korun. „Do dnešního dne nejsme odškodněni za to, jaká újma městu vznikla. Zejména pak na komunikační infrastruktuře,“ potvrzuje starosta Ladislav Honusek.

Kompenzaci žádá Studénka po hlavním dodavateli, který stavěl mostní konstrukci: po firmě ODS-Dopravní stavby. Tato společnost přitom majetkově přechází pod nadnárodní firmu Eurovia. Odškodnění prý přijde na řadu až skončí soud.

„Tyto škody bude možné uplatnit až po stanovení trestněprávní odpovědnosti,“ vysvětluje za firmu ODS–Dopravní stavby Jindřich Vaněk. Manažeři chtějí nicméně tento čtvrtek oznámit, jak budou odškodnění řešit.

Andrea Brtníková, Lukáš Vincourek, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme