Řekové se bouří proti výprodeji národního majetku

Řecká reforma veřejných financí se bolestně dotkla i státního energetického sektoru. Ten chce socialistická vláda privatizovat, aby z výtěžku zachránila sociální systém. I to ale naráží na silný odpor odborů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrám

Chrám | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Jedna z mnohých demonstrací, které jsou v Athénách na denním pořádku, se odehrála například po jednadvacáté hodině před budovou ředitelství hlavní energetické-elektrické společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Řecku sleduje Martin Dorazín.

„Prodávají velmi drahou společnost za velmi málo peněz, a to se nám nelíbí,“ říká Mariana, která v této energetické společnosti pracuje už dvacet let. „Zkrátka, nechceme prodat náš podnik soukromníkům,“ vysvětluje lámanou angličtinou jeden z organizátorů noční akce na fasádě ředitelství energetické společnosti.

Zaměstnanci se bojí, že privatizace je cestou ke zdražení elektřiny a ztrátě pracovních míst. „Elektřina bude pro obyčejné lidi drahá. To víme. Co budou dělat normální rodiny s malými dětmi, které už dnes nemají na zaplacení,“ ptá se Miriam. A bojí se také o místo, přestože není dvakrát dobře placené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protesty v Řecku sleduje Martin Dorazín.

„Mám měsíčně 1240 eur, polovinu dám za nájemné a inkaso. A ze zbytku musím uživit dvě děti na vysoké škole.“ Mariana se bojí, že po privatizaci veřejného energetického podniku spadne na úplné dno.

Zaměstnanci společnosti přetáhli přes fasádu této budovy obrovský textilní plakát s výrazy nesouhlasu s privatizací této společnosti. Policie proti demonstrantům nezasáhla. Spíše to vypadalo, že její sympatie jsou na straně protestujících.

Martin Dorazín, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme