Referendum o nové ústavě proběhlo v Kyrgyzstánu bez větších incidentů

Referendum o změně ústavy v Kyrgyzstánu proběhlo v neděli překvapivě bez větších problémů. Přišlo 55 procent voličů a neprovázely ho nepokoje. Kyrgyzové hlasovali dva týdny po etnických střetech na jihu země o tom, zda chtějí posílit mandát prozatímního vedení státu v čele s Rozou Otumbajevovou a oslabit postavení prezidenta ve prospěch parlamentu. Podle předběžných výsledků schválilo novou ústavu v referendu přes 90 procent voličů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

referendum v Kyrgyzstánu

referendum v Kyrgyzstánu | Zdroj: ČTK

„Zaznamenali jsme zde stížnosti uzbecké populace na agresivní chování policistů, kteří měli dohlížet na hlasování. Jednoho z uzbeckých voličů údajně zatáhli do auta a tam ho zmlátili. To je kromě běžné střelby, která se zde v noci ozývá asi jediný incident, který jsme v průběhu referenda zaregistrovali,“ říká Tomáš Vlach z nevládní organizace Člověk v tísni, který je momentálně v Kyrgyzstánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průběhu referenda v Kyrgyzstánu mluvil na Rádiu Česko Tomáš Vlach z nevládní organizace Člověk v tísni

Volební komise přijala vzhledem k žalostnému postavení utečenců, kteří přišli o osobní věci, včetně dokladů, zajímavé opatření. Lidi, kteří nemohli předložit průkaz totožnosti, mohli volit, ale podmínkou bylo, že ho museli znát nejméně dva členové volební komise.

„Sice díky tomu mohlo dojít k některým manipulacím, nemyslím ale, že by to bylo nějak zásadní,“ dodává Vlach.

Konání referenda podporovaly jak OSN a Spojené státy, tak Rusko. Opozice a některé nevládní organizace varovaly, že se koná příliš brzy po etnických střetech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mezinárodních kontextech referenda v Kyrgyzstánu mluvil na Rádiu Česko Libor Kukal, vedoucí ruské redakce ČRo 7 Radia Praha.

První kritický hlas patří ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi, který vyjádřil obavu před nestabilitou klasické parlamentní demokracie v kyrgyzských poměrech. Ruský prezident se vyslovil proti oslabení role prezidenta Kyrgzstánu a proti přenesení více pravomocí na tamní parlament.

„Prvotním zájmem Ruska je to, aby byl v oblasti klid a stabilita. Dalším zájmem Ruska je, aby ve všech zemích regionu byla vláda, která má s Moskvou dobré vztahy. Rusové se domnívají, že posílení role parlamentu povede k tomu, že země bude méně stabilní. Ostatně v samotném Rusku je moc parlamentu velmi potlačena a ta opravdová moc je koncentrována do rukou prezidenta a premiéra,“ vysvětluje Libor Kukal, vedoucí ruské redakce ČRo 7 Rádia Praha.

V Kyrgyzstánu se podle všeho budou na podzim konat parlamentní volby, příští rok pak volby prezidentské.

Martina Mašková, Jan Piroch, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme