Studie sleduje zdraví tisíců dětí od narození do dospělosti

Na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně dnes pediatři zveřejní výsledky dlouhodobé studie těhotenství a dětství. Je zajímavá tím, že sleduje zdraví dětí od těhotenství matky až nejméně do 18 let věku. Soustředí se nejenom na zdraví samotné, ale i na prostředí, v němž děti žijí a do průzkumu zahrnuje matku i otce. Průzkum iniciovala Světová zdravotnická organizace a běžel v několika evropských zemích. Za Českou republiku řeší studii pracovníci Výzkumného pracoviště preventivní a sociální pediatrie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti v mateřské škole v Břasích

Děti v mateřské škole v Břasích | Foto: Pavel Plzák

„Sledovali jsme 5500 rodin v okrese Brno město a 1700 rodin v okrese Znojmo. Kritériem výběru bylo datum narození dítěte v rodině od 1. března 1991 do 30. června 1992. Výběrem těchto dvou okresů jsme chtěli srovnat rodiny z industriální oblasti s rodinami v okresu spíše zemědělském,“ říká český i mezinárodní koordinátor Lubomír Kukla, poradce Světové zdravotnické organizace pro Českou republiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O studii dětského zdraví Světové zdravotnické organizace mluvil na Rádiu Česko Lubomír Kukla, poradce Světové zdravotnické organizace pro Českou republiku.

„Když Světová zdravotnická organizace v roce 1986 přemýšlela, jaká je situace v Evropě, kde se podařilo zvládnout díky dobré zdravotní péči, hygieně a dalších faktorů infekční nemoci, ukázalo se, že v Evropě dětskou úmrtnost a nemocnost ovlivňují zcela jiné faktory než jinde ve světě. Podle Světové zdravotnické organizace jde o takzvanou novou nemocnost a to bylo předmětem výzkumu,“ pokračuje Kukla.

„Faktorů, které mají vliv na růst a vývoj dětí je celá řada. Jde o okolnosti početí, těhotenství, porodu i dětství. Vliv má například kouření v rodině a to před těhotenstvím, v jeho průběhu i po něm,“ dodává Lubomír Kukla.

Martina Mašková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme