MMF má rozhodovat o další půjčce Rumunsku

Mezinárodní měnový fond má dnes rozhodovat o tom, zda uvolní další peníze z celkem dvacetimiliardové půjčky, kterou přislíbil Rumunsku. Pokud tak skutečně učiní, žádná eura zřejmě do Bukurešti nakonec nepošle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palác parlamentu

Palác parlamentu | Foto: Pavel Polák

Rumunský ústavní soud totiž na konci týdne prohlásil vládou plánované seškrtání důchodů o patnáct procent za protiústavní, a to významně komplikuje snahy zkrotit schodek státního rozpočtu a splnit tak slib, který země fondu dala.

O tom, že podobný scénář trhy nevylučují, přitom napovídá páteční propad rumunské měny leu o procento a burzovního indexu BET o 4,8 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cristina Muntean analyzovala situaci v rumunské ekonomice na Rádiu Česko

„Existují obavy, zda se Rumunsku podaří srazit deficit rozpočtu. V sobotu vláda rozhodla o zvýšení DPH ze stávajících 19 na 24 procent. K tomu se vláda snaží zavádět opatření ke snížení daňového úniku. Vláda také kontroluje, zda sociální dávky jdou opravdu tam, kde jsou potřebné. Otázkou ale je, zda tato opatření skutečně pomůžou Rumunsku ke snížení schodku na 6,8 procenta, jak vyžaduje MMF,“ komentuje dění rumunská novinářka žijící v Česku Cristina Muntean.

Jak dlouho bude podle vládě trvat, než prosadí alternativu k plánovanému seškrtání penzí o patnáct procent, lze nyní jen velmi těžko odhadovat.

„Vláda chce zvýšit DPH od 1. července. Proti tomu jsou ale sociální demokraté. Podle nich to není možné, protože taková opatření se mohou zavádět šest měsíců po zapsání zákona. Situaci tak může mít v rukou soud,“ pokračovala Muntean.

Rumunsku hrozí snížení ratingu

Najít a prosadit náhradní variantu bude zřejmě nějakou dobu trvat a další část půjčky od fondu ve výši 850 milionů eur se tak zřejmě pozdrží.

„Vláda se sejde se zástupci MMF ve středu. Když se je podaří přesvědčit, že vládní postup funguje, můžeme očekávat, že se jednání posunou dál. Nejvíce momentálně hrozí riziko, že mezinárodní instituce ztratí důvěru v Rumunsko, což by znamenalo zhoršení ratingu země a větší náklady při splácení dluhu,“ nastínila možné následky novinářka.

„Teď se bohužel čeká další volatilita. Trhy nevědí, jak se odrazí růst DPH v cenách zboží. Očekává se až desetiprocentní nárůst. Spotřeba se tedy bude razantně snižovat. V Rumunsku nyní panuje velká nejistota, která může být pro finanční trhy fatální,“ pokračovala Muntean.

Rumunsko podle ní do jisté míry doplácí na globální ekonomickou krizi. Ale i rumunští politici mají na problémech země podíl.

„Zvýšili důchody a výplaty ve státní správě o více, než bylo v souladu s reálným ekonomickým vývojem. Teď je těžké říct, kdy rumunský trh začne znovu růst,“ uvedla novinářka.

Ekonomové prý očekávají, že se Rumunsko nedostane ven z recese v tomto roce. Což není dobrá zpráva ani pro ostatní země v regionu.

„Cokoliv se v regionu děje, může ovlivnit i ostatní země ve střední a východní Evropě. Rumunští politici tak mají nyní velkou zodpovědnost, aby řecký scénář nezatáhli do této oblasti,“ dodala Muntean.

Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme