Od července začíná platit nařízení EU o levnějším roamingu

Ceny volání ze zahraničí budou od začátku července opět o něco levnější. Začne platit nařízení Evropské unie o mezních cenách roamingu. Týká se nejen hovorů a posílání zpráv, ale i stahování dat. Čeští mobilní operátoři na takzvaný Eurotarif už zareagovali a oznámili snížení ceny za odchozí hovory zhruba o jednu korunu na necelých 12 korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž telefonuje

Muž telefonuje | Foto: Corbis

Za hovor v rámci roamingu v členských zemích Unie se bude od prázdnin platit maximálně 39 eurocentů bez DPH.

Evropská unie se ale rozhodla zabránit také takzvaným šokovým účtům. Když totiž zákazníci přes mobilní připojení k internetu sledují například televizi, mohou je stažená data přijít hodně draho. Teď musí každý operátor stanovit strop maximálně 50 eur za přenos dat.

„Když zákazníci dosáhnou 80 procent tohoto limitu, operátor je varuje textovou zprávou nebo emailem, že brzy vyčerpají 50 eur,“ vysvětluje mluvčí komisařky pro digitální agendu Johnathan Todd.

Pokud zákazník nedá výslovný souhlas k překročení limitu, operátor mobilní připojení přeruší, aby účet za něj dále nerostl.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme